Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rehabilitacija

Pravilna ishrana, vitamini i minerali vraćaju energiju organizmu nakon preležane COVID-19 infekcije

Hemofarm_Eunova (1)

Izbalansirana ishrana esencijalna je za zdravlje organizma, a naročito u stanjima bolesti ili nakon preležane bolesti. Kako bi oporavak tekao brže, nerijetko je potrebno dodati i suplemente u vidu vitamina i minerala neophodnih za stvaranje energije u organizmu

Piše: Doc. dr sci. pharm. Tijana Kovačević, primarijus, spec. kliničke farmacije

Najčešći simptomi na koje se pacijenti žale nakon preležanog COVID-19 jesu umor, nedostatak snage, brže zamaranje i slabost u mišićima. Kako bi se vratili na kvalitet života prije infekcije virusom Covid-19 neophodna je kombinacija fizičke i nutritivne rehabilitacije. Za sam proces opravka važno je vratiti mišićnu masu i snagu, te osnažiti funkcije organa pogođenih infekcijom. Ovo se posebno odnosi na oporavak čula mirisa i ukusa, gastrointestinalnog trakta, jačanje imuniteta, čišćenje organizma od štetnih materija, te obnovu koštanog sistema, kože, kose i drugog.

Ishrana, kompleks B vitamina i magnezijum                                            

Pravilna i izbalansirana ishrana esencijalna je za zdravlje organizma, a naročito u stanjima bolesti ili nakon preležane bolesti. Kako bi oporavak tekao brže, često je potrebno dodati i suplemente u vidu vitamina i minerala potrebnih za stvaranje energije u organizmu. Posebno je važna uloga vitamina B kompleksa i magnezijuma, jer osim što učestvuju u energetskim procesima i metabolizmu hranjivih sastojaka, doprinose i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Doc. dr sci. pharm. Tijana Kovačević, primarijus, spec. kliničke farmacije

Tokom Covid infekcije neki pacijenti su zbog komplikacija u terapiji koristili i antibiotike, a ponekad i više njih tokom dužeg perioda. Antibiotici uzrokuju crijevni disbalans, pa se uz njih često preporučuju i probiotici koji pomažu u uspostavi ponovnog balansa u crijevima i sprečavaju nastanka tegoba poput dijareje, nadutosti i gasova. Zato probiotike nije dovoljno uzimati samo tokom antibiotske terapije, već je potrebno nastaviti sa njihovim uzimanjem i nekoliko sedmica poslije, kako bi se crijevna flora oporavila.

Jak imunitet nije važan samo kako bi umanjio rizik od COVID-19 infekcije, već i ubrzao oporavak nakon preležane bolesti. Balansirana ishrana koja uključuje probiotike, te mikronutrijente poput, vitamina D, A, C, cinka, selena i polifenola može doprinijeti jačanju imuniteta.

Mirisanje četiri vrste mirisa: Istraživanja pokazuju da se kod više od 80% oboljelih od COVID-19 u određenom trenutku javlja gubitak čula mirisa i/ili ukusa. Olfaktorni trening se smatra jednom od najefikasnijih tehnika za ponovno uspostavljanje čula mirisa kod pacijenata, a podrazumijeva intenzivno mirisanje četiri vrste mirisa (ruže, limuna, bijelog luka i eukaliptusa) u trajanju od 5 minuta, dva puta dnevno, tri mjeseca. Za oporavak čula mirisa, pozitivno mišljenje grupe eksperata dobila je i alfa-lipoinska kiselina.

Gubitak kose i kožne promjene takođe su česta pojava kod osoba oboljelih od Covid-19, a mogu se javiti  kao posljedica virusne infekcije ili odgovora organizma na stres. Za zdravlje kose i kože značajni su vitamini B kompleksa, pogotovo biotin i pantotenska kiselina, a od minerala cink.

Oporavak nije vrijeme za dijetu: Oporavak od COVID-19 nije vrijeme za držanje restriktivnih dijeta, već je potrebno omogućiti oporavak organizma u što kraćem periodu. Potrebno je unositi dovoljno kalorija tokom dana kako bi se tjelesna težina vratila na onu prije bolesti. Planiranje redovnih obroka i užina svaki dan u isto vrijeme obezbijediće adekvatan kalorijski unos. Ovo često može biti otežano s obzirom na gubitak čula mirisa i ukusa i gubitak apetita, ali se može prevazići uzimanjem manje obroka više puta na dan (3 glavna obroka i 3 užine), odabirom hrane različite strukture (hrskavo, kremasto, itd.).

Dovoljan unos tečnosti u organizam je uvijek važan, a naročito kada ste bolesni. Ne treba se oslanjati samo na osjećaj žeđi, već je potrebno uzimati tečnost na satnicu. Najbolji izvor tečnosti je voda, a mogu se konzumirati svježe cijeđeni sokovi, čajevi, šejkovi i slično. Da li je unos tečnosti dovoljan može se jednostavno provjeriti; ukoliko idete u toalet svakih 3-4 sata i imate dovoljnu količinu urina, onda vjerovatno unosite dovoljno tečnosti.