Život i zdravlje

Pravilo koje otkriva pričate li previše

08/06/2015

Često izgubimo osjećaj za vrijeme tokom razgovora i raspričamo se do te mjere da svom sagovornicima postanemo malo dosadni jer im ne dajemo priliku za odgovor. Kako biste izbjegli reputaciju ‘brbljavice’ bez mjere, naučite kada je vrijeme za pauzu.

Ljudi mogu puno pričati iz više razloga. Dok jedni samo žele impresionirati sagovornike, drugi jednostavno nemaju osjećaj za vrijeme i ne shvaćaju koliko dugo pričaju. Ako se i vi ponekad izgubite u dugom razgovoru, pomoći će vam takozvano ‘semafor’ pravilo koje ukazuje na nivo pažnje sagovornika u periodu od jedne minute.

Zeleno svjetlo – prvih 20 sekundi pričanja, u tom periodu imate svu pažnju sagovornika dokle god je ono o čemu pričate njemu relevantno.

Žuto svjetlo – sljedećih 20 sekundi povećava se mogućnost gubitka interesa kod sagovornika ako ste previše otišli u širinu ili skrenuli s teme.

Crveno svjetlo – nakon zadnjih 20 sekundi trebali biste dopustiti sagovorniku da se uključi u razgovor svojim komentarima.

Ako nakon jedne minute niste sagovorniku dali priliku da vam odgovori, komentira izrečeno ili mu postavili pitanje, onda ste pravi ‘brbljavci’. Vješti pripovjedači mogu zadržati potpunu pažnju sagovornika u ovom vremenskom intervalu, ali zato onima koji nisu jaki na riječima prijeti opasnost da ispadnu pomalo dosadni.

Kako biste to izbjegli, zapamtite da uvijek svojim sagovornicima morate dati priliku da se uključe u razgovor jer je on po svojoj prirodi dijalog, a ne monolog.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.