Prečesto apstinirate? To bi vas moglo koštati…

navike1

Seks je ugodna aktivnost koju manje-više svi rado upražnjavaju, no jeste li spremni na akciju među plahtama baš svaki dan? Ako niste, pročitajte naučne dokaze dobrobiti od svakodnevnog seksa, možda vas navedu da promijenite navike.

1. ZNATNO ĆETE SMANJITI RIZIK ZA PREHLADU

Nuačnici sa Univerziteta Wilkes u Pennsylvaniji otkrili su da osobe koje barem dva puta sedmično imaju spolne odnose otpuštaju više antigena poput imunoglobulina A, koji pomaže u zaštiti od prehlade i gripe. Dakle, zamislite samo koliko biste bili zdraviji kad biste svaki dan upražnjavali seks.

2. IZGLEDAT ĆETE MLAĐE I BIT ĆETE SAMOPOUZDANIJI

U istraživanju koje je proveo škotski naučnik i klinički neuropsiholog David Weeks ispitanici su trebali pogoditi dob 3500 žena i muškaraca iz Evrope i SAD-a koji su se prethodno putem upitnika izjasnili o svom spolnom životu. Rezultati su pokazali da su osobe čija je dob procijenjena kao sedam do 12 godina mlađa od stvarne bile one koje su izjavile da spolne odnose imaju tri puta sedmično. U usporedbi s njima, osobe čija je dob tačno procijenjena ili su čak proglašene starijima nego što su bile, imale su spolne odnose samo dva puta sedmično. Isto je istraživanje pokazalo i da ove mladolike osobe koje odnose imaju tri puta sedmično ujedno imaju snažno samopouzdanje i sigurne su u svoju spolnost.

3. POKUŠAVATE LI ZAČETI DIJETE, TO VAS MOŽE UČINITI PLODNIJIM

Istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji Fertility and Sterility pokazalo je da svakodnevni spolni odnosi mogu pomoći u pripremanju odbrambenog sistema žene na trudnoću. A to je od ključne važnosti kad je riječ o povećanju izgleda za začeće.

4. SNIZIT ĆETE PRITISAK I PRESTATI SE ŽIVCIRATI ZBOG SITNICA

Istraživanje provedeno 2005. godine pokazalo je da osobe koje su netom imale snošaj imaju niži krvni pritisak i bolju reakciju na stres od osoba koje nisu imale snošaj (ili onih koje su masturbirale ili pak imale spolni odnos bez penetracije). Dakle, “sam svoj majstor” rješenja nisu uvijek dovoljno dobra zamjena za seks s partnerom.

5. DEČKI, SMANJIT ĆETE RIZIK ZA RAZVOJ RAKA PROSTATE

Prema istraživanju koje je provedeno na Harvard Medical School, muškarci koji češće ejakuliraju time smanjuju rizik za razvoj raka prostate za čak 22 posto. Naučnici još nisu uspjeli pronaći objašnjenje zašto je tako, ali zar sama činjenica da česti snošaj preventivno djeluje na rak prostate nije dovoljna da privolite svog partnera na vrući seks čak i onda kad možda ne djeluje raspoloženo?

6. SEKS VAS MOŽE PRETVORITI U GENIJALCA

Zasebne studije na životinjama provedene na Univerzitetu u Marylandu i Konkuk u Seoulu pokazale su da su miševi i štakori koji su češće imali spolni odnos bili opušteniji. Budući da stres smanjuje funkcionalnost mozga, to ih je ujedno učinilo inteligentnijima.

7. BIT ĆETE VITKIJI

Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Quebecu pokazalo je da je seks za zdravlje i mršavljenje jednako koristan kao mnogi oblici tjelovježbe, a istovremeno je ugodniji način provođenja vremena. Muškarci u prosjeku troše 120 kalorija tokom vođenja ljubavi, dok ih žene potroše oko 90, što je jednako koliko se potroši brzim hodom po uzbrdici, partijom tenisa ili tokom 15 minuta trčanja. A u trenutku orgazma, tvrde autori studije, muškarci troše jednak broj kalorija ili više nego pri polusatnom trčanju po pokretnoj traci.

8. RIJEŠIT ĆETE SE BOLOVA

Naučnici s Klinike Mayo otkrili su da seks ublažava bolove. Naime, orgazam dovodi do otpuštanja velike količine endorfina koji su dovoljno snažni da, primjerice, ublaže dosta jaku glavobolju, ali i bolove izazvane artritisom te druge vrste bolova.

9. RIJEŠIT ĆETE SE MENSTRUALNIH GRČEVA

Istraživanje provedeno 2000. godine pokazalo je da čak devet posto žena masturbira samo zato da bi se riješilo menstrualnih grčeva. Naime, orgazam dokazano ublažava taj problem s kojim se suočava većina žena.

10. ŽIVJET ĆETE DUŽE

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Duke pokazalo je da 200 i više spolnih odnosa godišnje može produžiti vaš očekivani životni vijek za više od šest godina. Kad ste zadovoljni svojim spolnim životom, zadovoljni ste i samim sobom, a i manje ste skloni depresiji, a optimizam i zadovoljstvo dokazano su garancija za duži život.