naslikao dario pehar

Pred crkvom sv. Mateja u Mostaru postavljena velika uskrsna pisanica

pisanica

Za njezinu izradu i oslikavanje trebalo je mjesec i po dana

U povodu najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, ispred crkve sv. Mateja u Mostaru u subotu je postavljena velika uskrsna pisanica koju je oslikao akademski slikar Dario Pehar.

Pisanica je napravljena od čelične konstrukcije, stiropora i ljepila, a izradili su je učenici Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru u suradnji s akademskim kiparom prof. Ilijom Kegeljom.

Za njezinu izradu i oslikavanje trebalo je mjesec i po dana.

– Na pisanici su naslikani motivi uskrslog Isusa i svetog Mateja. Motivi su urađeni poprilično na crtački način, u likovnom smislu linearno. Njih sam uklopio u apstraktni ekspresionizam s tzv. drippingom, slikarskom tehnikom prskanja boje slikarskom četkom – pojasnio je prof. slikarstva Dario Pehar.

Akademski slikar se skromno nada kako je uspio dočarati radost Uskrsa.

– S obzirom na to da pisanica predstavlja novi život, prigodan je simbol povodom Uskrsa. Nadam se da sam uspio dočarati najznačajniji događaj za kršćane, a veselim bojama prikazati radost Uskrsa – dodao je Pehar.

Ideju za pisanicu dobili su mladi župe sv. Mateja u razgovoru s don Matom Peharom, župnim vikarem te župe.

– Ideja je potakla iz razgovora s mladima iz župe s kojim sam uređivao dvorište za advent. Razgovarali smo kako da obilježimo uskrsno vrijeme i dosjetili se pisanice – ispričao je kratko don Mate.