Pred kišu i snijeg: Sarajlije uživaju u sunčanom jesenjem vikendu (FOTO)

sarajevo

Nakon lijepih i sunčanih dana kada su se dnevne temperature kretale i do 25 stepeni Celzijusa, od ponedjeljka se u Bosni i Hercegovini očekuje kiša i snijeg sa temperaturama koje će se kretati od tri do 18 stepeni Celzijusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas u BiH, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), preovladava sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost sa dnevnim temperaturama od 19 do 25 stepeni Celzijusa. Veliki broj građana iskoristio je, ako se gledaju podaci meteoroloških službi, posljednji sunčani jesenji vikend, za šetnju po gradu ali i poznatim sarajevskim izletištima.

Sunce je obradovalo i mališane koji uživaju u igrama ali i trčkaranju po parkovima koje je uglavnom prekrilo jesenje lišće. Jesen se osjeti na svakom koraku.

I drugog dana vikenda u jutarnjim satima očekuje se pretežno sunčano vrijeme, uz postepen porast naoblake tokom dana. Poslije podne u Krajini i Posavini se očekuje kiša, a u ostatku BiH do kraja dana ili u večernjim satima. Uz kišu, mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Intenzivnije padavine, u noći sa nedjelje na ponedjeljak. Jutarnja temperatura od šest do 12, na jugu od 11 do 15, a dnevna od 18 do 24 stepena.

Prvog radnog dana, prema podacima FHMZBiH-a, očekuje se pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje sa kišom. Na planinama sa slabim snijegom. Kiša će mjestimično biti i intenzivnija. Poslije podne i krajem dana, padavine će postupno oslabiti. Jutarnja temperatura kretat će se od četiri do deset, na jugu od 11 do 15, a dnevna od osam do 12, na jugu od 11 do 16 stepeni.

I u utorak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u jutarnjim satima, ponegdje i dio prijepodneva, u centralnim i istočnim područjima Bosne sa slabom kišom, a na na planinama sa slabim snijegom. U Hercegovini umjereno oblačno. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu od deset do 14, a dnevna od osam do 14, na jugu od 14 do 18 stepeni.