Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva razloga zašto je bolje biti mlađi brat ili sestra

braca i sestre

Odgojiti dvoje, troje ili više djece vrlo je zahtijevan posao.

Ali, isto tako odluka o većoj porodici pomaže djeci da izgrade i održavaju jedan od najdužih i najvažnijih odnosa u svom životu – onaj brata ili sestre.

Saznajte kakvo značenje ima poredak rođenja u porodici, posebno ako ste drugo dijete.

PREDNOSTI

Mlađe dijete ima jaču empatiju

Naučna istraživanja potvrdila su kako se mlađe dijete u porodici ima veću potrebu da se poveže i i izgradi odnos s drugima.

Ova osobina povezuje se prvenstveno s fizičkim karakteristikama. Naime, starije dijete je dominantnije i iskusnije pa ima životnu prednost nad drugim djetetom.

S druge strane, mlađe dijete je fizički slabije te kao takvo razvija drugačije sposobnosti da se istakne u okruženju porodici. Mlađa djeca tako koriste sposobnost prilagođavanja, poistovjećivanja s drugima, ali i neke vrste manipulacije kako bi dobilo što želi.

Upravo ta sposobnost “ulaska pod kožu” čini ih snalažljivijima pa nije niti čudo da su jedni od najpoznatijih svjetskih komičara bili najmlađe dijete u porodici.

Mlađa djeca su individualci

Upravo zbog toga što je u porodici došlo zadnje, mlađe dijete ima jaču želju da izgradi svoju individualnost te da se razlikuje od starijeg brata ili sestre.

Drugorođeni ili najmlađi među braćom i sestrama najčešće žude za individualnošću zbog čega se često događa da su potpuna suprotnost od ostatka porodice, a posebno starijem djetetu.

Stručnjaci objašnjavaju kako se radi o podsvijesti u kojoj dijete na sebe želi privući čim više pažnje, koja je do sada bila poklonjena starijem djetetu. Ako ste drugo dijete, usporedite se sa starijim bratom ili sestrom i primijetiti ćete koliko ste zapravo različiti.

MANE

Mlađa djeca su boležljivija

Iako zvuči negativno, ova teza zapravo uopće nije toliko loša koliko zvuči.

Naime nakon što starije dijete u vrtiću prođe brojne viroze, prehlade i bolesti te s vremenom postane otpornije, mlađe će sve to “pokupiti” puno ranije od svog starijeg brata ili sestre.

Iako to roditeljima može predstavljati pravu muku, mlađe dijete puno će prije izgraditi i ojačati imunitet te će u vrtićkoj i ranoj školskoj dobi biti puno otpornije.

Mlađa djeca su sklonija lošim navikama

Mlađa djeca prave su spužvice koje upijaju sve što stariji brat ili sestra napravi. Upravo zbog toga, skloniji su porocima.

Ti poroci najčešće su pokušaj imitiranja drugih, posebno članova porodice pa je tako istraživanje potvrdilo kako, ako stariji brat ili sestra puši, šanse su četiri puta veće da će pušiti i mlađe dijete.