Život i zdravlje

Predsjednik naredio da razvedeni parovi moraju da se pomire

26/08/2017

Skoro 1.000 razvedenih parova u Čečeniji primorano je da se pomiri, pošto je lider te zemlje Ramzan Kadirov označio razvode kao uzrok velikih socijalnih problema.

Državna televizija je objavila da je 948 rastavljenih parova ponovo “spojeno” pošto je Kadirov naredio striktno sprovođenje programa “porodičnog pomirenja”. Kadirov je ovaj program pokrenuo u junu, navodeći da su djeca koju podižu roditelji u bračnoj zajednici manje podložna terorizmu.

“Moramo da osvijestimo ljude, da im kažemo i objasnimo im. Moramo da vratimo žene koje su napustile svoje muževe i da ih ponovo spojimo. To je prioritet”, rekao je Kadirov.

Rastam Abazov, direktor Odjeljenja za odnose sa religijom i socijalnim centrima, rekao je da su razvedeni supružnici pozvani da se odvojeno pridruže programu u kojem se prvo sastaju sa vjerskim vođama, koji ih nagovaraju da se vrate svojim partnerima. Kako je naveo, program je detaljno razvio Kadirov i “nema problema u njegovom sprovođenju”.

“Želeo bih da istaknem da nijedna zemlja na svijetu nikada nije imala sličan program. Ovo je nešto novo u istoriji”, kaže Abazov.

Televizija “Grozni” javila je da je do sada organizovano više od 4.000 dešavanja u okviru tog programa i tvrdi da su građani podržali inicijativu Kadirova.

Ali nisu svi oduševljeni – pojedine žene su izjavile da su se vratile svojim muževima iako nisu uvjerene da će njihov brak uspjeti u drugom pokušaju. Neke kažu da su se vratile bivšim muževima samo zbog djece, prenosi “Independent” navode lokalnih medija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.