Predsjednik upozorio stanovnike Egipta da ne rađaju više od troje djece

djeca egipat

Predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi je upozorio stanovnike Egipta da ne rađaju više od troje djece, javlja Anadolu Agency (AA).

El-Sisi je u obraćanju na 4. Konferenciji mladih u egipatskom gradu Aleksandriji kazao da će oni koji budu imali više od troje djece odgovarati pred Bogom.

“Oni koji budu imali više od troje djece, odgovarat će pred Bogom. Natalitet u Egiptu predstavlja opasnost, u najmanju ruku koliko i sam terorizam”, rekao je El-Sisi.

Istakao je također da neki roditelji, koji imaju više od troje, čak ne mogu priuštititi svojoj djeci ni hranu.

“Vidimo neke ljude koji imaju i po četvero djece. Nemaju čak ni za hranu. Ovi ljudi će biti pitani pred Bogom. Zato što su učinili nepravdu prema svojoj djeci”, kazao je egipatski predsjednik okupljenima.

Ministar zdravstva Egipta Ahmed Emad Eldin Rady je u obraćanju na Konferenciji istakao da bi broj stanovnika Egipta 2030. godine mogao iznositi oko 120 miliona.

“Ukoliko stopa nataliteta u Egiptu bude nastavljena ovim tempom broj stanovnika u našoj zemlji će 2030. godine iznositi oko 120 miliona”, rekao je Rady.

El-Sisi je u maju izjavio da egipatske vlasti rade na zakonu o kontroli nataliteta, napominjući da će građani koji ga ne budu poštovali biti sankcionisani.

Prema podacima iz aprila 2017. godine, broj stanovnika Egipta iznosi 100 miliona.