Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog širenja omikrona

Predsjednik WHO-a: Svima nam je muka od ove pandemije, ali otkažite novogodišnje proslave

nova godina

Čelnik WHO-a je dodao da sada postoje dokazi da se omikron varijanta, prvi put otkriven u Južnoj Africi u novembru, širi znatno brže od delte

Zbog brzog širenja omikrona, nove varijante koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na otkazivanje događaja uoči novogodišnjih praznika kako bi se zaštitilo javno zdravlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bolje otkazan događaj nego poništen život”, rekao je u ponedjeljak predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da se moraju donijeti neke “teške odluke“.

Njegovi komentari došli su nakon što su zdravstveni stručnjaci proglasili omikron trenutno dominantnom varijantom u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje čini 73 posto novih infekcija.

Čelnik WHO-a je dodao da sada postoje dokazi da se omikron varijanta, prvi put otkriven u Južnoj Africi u novembru, širi znatno brže od delte.

“Svima nam je muka od ove pandemije. Svi želimo da provodimo vrijeme s prijateljima i porodicom. Svi želimo da se vratimo u normalu. Ali, lideri i pojedinci su morali donijeti teške odluke kako bi zaštitili ljude, uključujući otkazivanje ili odgađanje događaja. Bolje je otkazati sada i slaviti kasnije nego slaviti sada i tugovati kasnije”, rekao je prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije.