banka engleske

Predstavljen dizajn novih novčanica u Velikoj Britaniji s likom kralja Charlesa

charles

Očekuje se da će nove novčanice s kraljem ući u opticaj do sredine 2024. godine, a sadašnje novčanice s kraljicom nastavit će biti u redovnoj upotrebi paralelno

Dizajn prvog kompleta novčanica na kojem će biti prikazan novi britanski monarh, kralj Charles III, predstavila je u utorak Banka Engleske, prenosi PTI. Portret 74-godišnjeg monarha pojavit će se na postojećem dizajnu sve četiri novčanice od polimera u apoenima od 5, 10, 20 i 50 funti, bez ikakvih drugih promjena u postojećem dizajnu novčanica koje prikazuju njegovu pokojnu majku, kraljicu Elizabetu II.

Očekuje se da će nove novčanice s kraljem ući u opticaj do sredine 2024. godine, a sadašnje novčanice s kraljicom nastavit će biti u redovnoj upotrebi paralelno.

– Veoma sam ponosan što Banka Engleske objavljuje dizajn naših novih novčanica koje će nositi portret kralja Charlesa III – rekao je guverner Andrew Bailey.

Dodao je da je ovo značajan trenutak, jer je kralj tek drugi monarh koji se nalazi na novčanicama.

– Ljudi će moći da koriste ove nove novčanice kada počnu da ulaze u opticaj 2024. godine – rekao je on.

Kraljev portret će se pojaviti na prednjoj strani novčanica, kao i u prozirnom sigurnosnom prozoru, koji je uključen u valutu Ujedinjenog Kraljevstva radi dodatne zaštite od prevare.

Sve polimerne novčanice koje nose portret kraljice Elizabete II ostaju zakonito sredstvo plaćanja, što znači da se mogu nastaviti koristiti kao i obično.