Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Predstavljen uređaj koji prevodi sa 80 jezika (VIDEO)

10/01/2018

Holandska kompanija Travis predstavila je na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu uređaj koji u realnom vremenu prevodi sa 80 jezika.

“Tehnologija nas povezuje onoliko koliko možemo međusobno da se približimo, ali pravo povezivanje se neće desiti dok se svi ne budemo međusobno razumjeli”, rekao je predstavnik Travisa Rob Selander.

On je dodao da ova kompanija želi da “sruši barijere među jezicima”, prenio je AFP.

Uređaj koristi kompjuterizovanu “cloud” bazu podataka za kombinovanje 80 jezika, a kompanija radi i na digitalizovanju manje poznatih svjetskih jezika.

“Kada se jezik jednom digitalizuje, ne samo da se može koristiti u tehnologiji prevođenja, poput Travisa, nego i u svrhu edukacije i očuvanja”, izjavila je menadžerica ove firme za međunarodne poslove Elisa Glori.

Ona je dodala da digitalizovanje jezika pomaže njihovim govorinicima da koriste prednosti tehnologije davanja glasovnih komandi kompjuterima ili korištenja virtuelnih asistenata.

Selander je rekao da je u pretprodaji naručeno više od 80.000 uređaja za prevođenje po cijeni od 199 dolara i da je većina već isporučena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.