Predstavljena knjiga “Pretilost i posturalni status djece osnovnoškolskog uzrasta u Mostaru”

IMG_2864

U sali Centra za kulturu Mostar, danas je uz prezentaciju rezultata istraživanja, upriličena promocija knjige “Pretilost i posturalni status djece osnovnoškolskog uzrasta u Gradu Mostaru”, grupe autora Ekrema Čolakhodžića, Nedžada Vuka, Ćamila Habula, Senade Vujice i Senke Tanović.

Koristeći podatke, rezultate ljekarskih pregleda učenika osnovnih škola sa područja Mostara, autori su uradili istraživanje, čiji su rezultati i objavljeni u samoj knjizi. Istraživanje i promocija su organizirani zajedničkim zalaganjem Grada Mostara Odjela za društvene djelatnosti , Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Mostar – Stari grad.

– U samom projektu smo na uzorku od 1940 dječaka i djevojčica utvrdili pretilost i postularni status lokomotornog aparata. Svjedoci smo da živimo u vremenu informativne tehnologije, sjedalačkog načina života, dok su prehrambene navike postale jako loše. Sve je to je uzrokom da danas imamo djecu koja su pretila, a to prouzrokuje bolesti u kasnijoj životnoj dobi, rekao je profesor Ekrem Čolakhodžić, prodekan za nastavu Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić.

Viši samostalni referent u Gradskoj upravi Mostara nedžad Vuk kazao je da je zabava na mobitelima i tabletima problem današnjice i čitavog društva.

– U Mostaru danas imamo 56 posto djece s normalnom uhranjenošću, 0,8 posto pothranjenih i 6,6 posto umjereno pothranjenih. Sve ostalo je prekomjerna tjelesna težina. Podatke smo komparirali sa posturalnim statusom djece gdje smo vidjeli da je period između trećeg i petog razreda osnovne škole najkritičniji period i tu treba preventivno djelovati, rekao je Vuk.

Danijela Kegelj iz ustanove Dječiji vrtići Mostar podjsetila je da se dobre navike se usvajaju u najranijoj dobi.

– Gradski vrtići su prije nekoliko godina uspjeli izmjeniti jelovnik koji bi bio najbliži nečemu što se smatra zdravim. Potrebno ja stvarati zdrave stilove života, a ne samo ishrane, kazala je.