Prehrambene smjernice za djecu: Pet obroka dnevno…

hrana frizider

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je prehrambene smjernice za učenike od petog do sedmog razreda prema kojima treba da imaju pet obroka dnevno, da doručak ne preskaču, a da večeraju barem dva sata prije spavanja, ali ne previše obilno.

Smjernice su dio projekta “Živjeti zdravo”, koji se finansira iz fondova EU i Evropskog socijalnog fonda s ciljem da adolescenti usvoje što kvalitetnije prehrambene navike i izbjegnu sve veću prijetnju od debljine.

U smjernicama se navodi da u pola tanjira treba da bude voće i povrće, a u drugoj polovini bjelančevine i žitarice, te da djeca dnevno popiju oko osam čaša vode.

Prema navedenim smjernicama, obroci mladih trebalo bi da sadrže 30 posto žitarica, 40 posto povrća, 20 posto bjelančevina i 10 posto voća, prenose hrvatski mediji.

Preporuka je da treba voditi brigu da žitarice uglavnom budu integralne, da meso bude što manje masno, a da se riba jede barem dva puta sedmično.

Prema savjetima stručnjaka, porcija voća znači količinu koja stane u šaku, a da uz jutarnji voćni obrok mogu jesti sendvič, ali i kuhana jaja, sir, popiti čašu mlijeka, jogurta ili svježe cijeđenog soka bez šećera.

Stručnjaci za ishranu kažu da, kada je riječ o grickalicama, to moraju biti mali zalogaji koji se sastoje od voća, orašastih proizvoda, možda sladoleda ili energetske pločice, dok su sve ostalo prazne kalorije koje “samo debljaju”.

U smjernicama je istaknuto da uz pravilne prehrambene navike treba podsticati i fizičku aktivnost mladih, koji sve više sjede pred ekranima umjesto da se što više kreću. Kretanje bi trebalo da bude bar 60 minuta dnevno.

U Hrvatskoj 35 posto djece ima ili previše kilograma ili je debelo, što je 15 posto više nego prije desetak godina, napominju hrvatski mediji.