tarik filipović

Prekinuo sam snimanje Generala zbog rečenice o izbjeglim Srbima, bilo me sram

tarik filipovic (1)

U tom je trenutku prekinuo snimanje, na što su, kaže, svi skočili na njega

Glumac i voditelj Tarik Filipović je tokom gostovanja u Podcastu Inkubator govorio o svojoj karijeri i projektima na kojima je radio, a između ostalog ispričao je kako je intervenirao tokom snimanja filma i serije General jer mu je zasmetala jedna rečenica koju je izgovorio lik generala Gotovine.

“Bila je jedna scena u filmu General, gdje je hrvatska vojska ušla u Knin. Razgovarali smo Gotovina i ja, kao admiral Lošo, razgovaramo s francuskim časnikom koji je jako ogorčen jer hrvatska vojska razara grad i tjera ljude. I uglavnom, lik Gotovine kaže: ‘Da su Srbi bili pametniji, mogli su sa svojim domaćinima ovdje živjeti sto godina'”, ispričao je Tarik.

U tom je trenutku prekinuo snimanje, na što su, kaže, svi skočili na njega.

“Došao je i Vrdoljak i ja sam mu rekao: ‘Kao prvo, Srbi su tu domaćini, a ne gosti, druga stvar, rok od sto godina je toliko uvredljiv. Mi smo tu mogli živjeti zauvijek, to je rečenica iza koje ja mogu biti u kadru. On se složio i scena je promijenjena”, rekao je i dodao da bi ga bilo sram u kinu da je ta rečenica ostala.

“Ako možeš na nešto utjecati, utječeš. Treba prije svega biti čovjek. Kad radimo takve filmove, ne raditi crno-bijelu tehniku, nego biti što je više moguće objektivan”, zaključio je.