Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekretnica u regiji: Kreće regionalna liga gaming liga

vipadrialeague_1naslovna

Gameri koji traže ozbiljne izazove od ljeta će dobiti pravu priliku da dokažu svoje umijeće, nakon što su Vipnet i globalni lider ESL najavili da zajednički pokreću Vip Adria ligu.

Najbolji igrači iz sedam regionalnih zemalja (Hrvatska, Srbija, Makedonija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija) od jula će se početi obračunavati u kvalifikacijskim online turnirima, a sve će kulminirati velikim finalnim takmičenjem na Reboot Infogameru.

Tada će igrati za nagradni fond od najmanje 20.000 eura. Kako nam je rekao Ralf Reichert, predsjednik Uprave ESL-a, pobjednik ovog turnira dobit će priliku da se kvalificira za turnir višeg ranga.

Iz ESL-a i Vipneta očekuju da će ova liga pomoći u popularizaciji esporta i razvoju profesionalnih timova i igrača u regiji. Tu je i naravno veliki financijski mamac. Esportovi su najbrže rastući sport s gotovo 700 miliona dolara prihoda u ovoj godini, a industrija igara globalno donosi 108,9 milijardi dolara i premašuje filmsku.

Kako bi dodatno podigli interes za esportovima, Vip je na svojim platformama aktivirao i esportsTV kanal koji non-stop emitira emisije vezane uz profesionalni gaming te razna takmičenja. Osim što će i taj kanal pratiti Adria ligu, to će biti i sjajna prilika igračima da se proslave.

U samom turniru glavni naslovi su CS:GO i League of Legends:

Tok takmičenja

Online kvalifikacije Svaki krug kvalifikacija omogućuje jednom timu da se plasira u grupnu fazu, tako da timovi koji ispadnu u ranijoj fazi, mogu pokušati ponovno u sljedećem krugu kvalifikacija

Putem kvalifikacija traži se osam najboljih timova koji će nastupiti u grupnoj fazi

Grupna faza (Round Robin sustav) Timovi igraju online svaki protiv svakoga skupljajući bodove. Na kraju grupne faze najbolja četiri tima ulaze u veliko finale

Finale (najbolji od tri) U trajanju od dva dana, najbolja četiri tima igraju svatko protiv svakoga u areni u sklopu Reboot Infogamer festivala, koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 25. do 26. studenoga