gračanica

Preminula nana koja je prošle godine dočekala 100. rođendan

New Project – 2023-01-28T145923.975

Iako lošeg zdravlja, dovezena je prošle godine na biračko mjesto Lohinja Donja i uz pomoć unuka Omera glasala na izborima, kako je rekla da nam svima bude bolje

Nakon kraće bolesti jučer u 101. godini preminula najstariji stanovnik Gračanice i okoline nana Hanka Šestan, piše Avaz.

Hanka Šestan je kao mlada djevojka iz sela Stragačevo kod Rudog u drugom Svjetskom ratu pobjegla u šumu da bi sačuvala živu glavu.

Skrasila se u selu Lohija Donja kod Gračanice. Učestvovala je na Omladinskoj radnoj akciji (ORA) “Pruga Doboj – Tuzla“, a kasnije se udala za Omera Šestana koji je preminuo ranije. Živjeli su dosta težak život, bavili se poljoprivredom, a imali su i svoju vodenicu potočaru, pa su narodu žito mljeli.

Šestog maja prošle godine, kada je nana Hanka navršila stotinu godina, u njenu kuću, koja je bila pokrivena improvizovanim krovom na i koja je prokišnjavala, stigle su brojne čestitke, a na stolu se našlo i 14 torti.

Rekla je tada da je zdravlje dobro služi, da je ispostila cijeli ramazan, a onda je objelodanila i svoju posljednju želju, da dok je živa da dočeka da joj se kuća pokrije “pa kada bi odmah umrla”.

Ubrzo nakon toga dobri ljudi su se organizovali, a akciju je pokrenuo Adil Kurtović Belo, humanista iz susjedne Miričine. U pomoć je priskočila gradska uprava Gračanice, poduzetnici, udruženja iz inostranstva, pojedinci i kuća je pokrivena, a nadzidan je i sprat.

Glasala i sa 101 godinom

Iako lošeg zdravlja, dovezena je prošle godine na biračko mjesto Lohinja Donja i uz pomoć unuka Omera glasala na izborima, kako je rekla da nam svima bude bolje.

Dženaza Hanki Šestan održat će se danas na mezarju Meraje u 14 sati.