Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

higijena

Preporuka liječnice: Samo tri dijela tijela trebate prati svaki dan

tusiranje kupanje – unsplash

Liječnica i profesorica dermatologije Sandy Skotnicki upozorila je da prečesto ribanje tijela od glave do pete sapunom i vodom može dovesti do raznih kožnih problema poput isušivanja, ekcema i drugih kožnih oboljenja

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno, a u ljetnim mjesecima i češće. Međutim, je li to zdravo? Ako bismo pitali liječnike, baš i nije, donosi Best Life.

Naime, liječnica i profesorica dermatologije Sandy Skotnicki upozorila je da prečesto ribanje tijela od glave do pete sapunom i vodom može dovesti do raznih kožnih problema poput isušivanja, ekcema i drugih kožnih oboljenja. Umjesto toga, ona kaže da je dovoljno usredotočiti se samo na određene dijelove tijela – pazuhe, prepone i stopala.

S njom se slaže i liječnica Robynne Chutkan koja objašnjava da, ako perete cijelo tijelo sapunom, pritom možete uništiti korisne bakterije koje pomažu vašem tijelu da razlikuje dobre bakterije od loših.

”Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem s kože, gubimo zaštitu te smo samim time podložniji vanjskim utjecajima koji mogu biti itekako štetni. Ono što je bitno jest svakodnevno prati prepone, pazuha i stopala, dok je ostatak tijela dovoljno samo lagano isprati vodom, čak i ako ste netom prije odradili trening”, tvrdi Chutkan.

Jedno istraživanje iz 2018. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Advances, čak je otkrilo da je određeni soj bakterija koji je živio na koži ispitanika povezan s nižim rizikom od raka kože u usporedbi s onim ljudima koji nisu imali te bakterije, prenosi Index.