Život i zdravlje

Prepoznajte tip trbuha i kako ga učvrstiti

01/06/2015

Trbuh je područje tijela koje je često bolna tačka većini ljudi.

Ako niste među sretnicima koji imaju ravni i zategnuti trbuh, portal Daily Hiiit donosi opis pet vrsta trbuha i načine na koji ih možete zategnuti, odnosno riješiti se problema koji vas muče.

trbuh

Pronađite koji tip trbuha vi imate i primijenite savjete uz pomoć kojih biste trebali sanirati postojeći problem.

1. “Rezervna guma (obruč, kolut za spašavanje)”

Ako ste ovaj tip, vjerovatno pretežno sjedite i radite za stolom ili sjedite na kauču ili ste emotivna “izjelica”. Jedete dosta šećera i ugljikohidrata kroz kekse, kolače, bijeli hljeb, tjesteninu i rižu. Konzumirate alkohol.

Da biste se riješili naslaga i učvrstili trbuh, smanjite unos alkohola i izbjegavajte grickalice. Prehranu bazirajte na zdravijim namirnicama i penjite se stepenicamma umjesto da idete liftom i koristite svaku priliku za šetnju. Nemojte biti u zabludi da morate ići na mukotrpno vježbanje u teretanu, jednostavne duge šetnje, vježbanje iskoraka, čučnjeva ili sklekova kod kuće ili satovi joge bit će korisniji za vas.

2. Trbuh zbog stresa

Vrlo ambiciozni tipovi teže “velikim” postignućima, često su perfekcionisti.

Također obično su osjetljivi na probavna stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS), koja mogu izazvati nadutost i učiniti da njihovi trbusi izgledaju mnogo gore.

Salo je locirano na srednjem dijelu trbuha i oko pupka. Kada smo pod stresom, proizvodimo kortizol, hormon koji potiče tijelo da zadržava masnoću oko trbuha. Ovaj tip trbuha također će biti prilično tvrd na dodir.

Ako imate ovakav trbuh, idite u krevet ranije i spavajte više. Nedostatak sna remeti proizvodnju leptina, hormona koji pomaže regulirati apetit i metabolizam. Pokušajte se opuštati što više, a pomoći će vam u tome i vježbe dubokog disanja, meditacija i kupke prije spavanja i čaj od kamilice. Ograničite unos kafe na maksimalno dvije šolje na dan. Vježbajte jogu, idite na duže šetnje, plivanje ili vježbajte vježbe sa stvaranjem otpora.

3. Trbuh “tobolac”

Najčešće ga imaju zaposlene majke ili žene sa zahtjevnom karijerom. Često osobe s ovim tipom trbuha imaju niži trbuh, čak i ako su na dijeti ili treniraju. Ako imate ovaj tip trbuha, promijenite prehranu, birajte namirnice koje sadrže mnogo vlakana i zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i ne zaboravite piti dovoljno vode.

Ako vježbate trbušnjake, prestanite. Tu vježbu zamijenite izometričkom vježbom koja služi jačanju mišića. Lezite licem prema dole i oslonite se na podlaktice. Odgurnite se od poda, dignite se na prste i laktove tako da je vaše tijelo paralelno s podom. Vježbu radite u početku po 10 sekundi pa sve duže do minute.

4. “Mamin trbuh”

Majkama nakon poroda ostaje trbuh kojeg se pokušavaju “riješiti” što prije. Zbog toga su često pod stresom da vrate predtrudničku liniju, a stres otežava cijeli proces.

Uzimajte omega 3 i omega 6 masne kiseline (laneno ulje odličan je izvor za vegetarijanke).

Jedite orašaste plodove, ulja i masline – svaki dan. Osim što će vam pomoći u gubitku masnih naslaga i da apsorbirate vitamine iz hrane, pomažu i protiv umora. Vježbajte Kegelove vježbe jer će to pomoći da ojačate trbušne mišiće iznutra prema van. Vježbajte 15 do 20 puta u pet serija na dan.

Suzdržite se od trbušnjaka jer nakon poroda mišići linea alba (bijele linije) – koji se nalaze na sredini – razdvoje se linijom abdomena i potrebno je neko vrijeme da se oporave. Trbušnjaci su najgora stvar koju možete raditi jer će prisiliti ove mišiće da se još više razdvoje. Vježbajte tako da duboko udahnete dok stojite na nogama i polako izdahnite dok radite Kegelove vježbe.

5. Naduti trbuh

Naduti trbusi često su ravni ujutro, ali se nadmu tokom dana zbog plinova ili probavnih smetnji. Vjerovatno često jedete istu hranu, a da niste ni svjesni da je ne podnosite. Najčešća je netolerancija na pšenicu i gluten koji može izazvati upalu crijeva i tako učiniti da se trbuh čini većim.

Pokušajte utvrditi koje namirnice smetaju vašoj probavi ili idite na testiranje i u prehranu uvedite što više svježih namirnica, prenosi Večernji list.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.