Preskakanje obroka je povezano s umorom

VZF_BA_vodoravno

U dječijoj i adolescentskoj dobi, redovni obroci su od presudne važnosti. To je period kada tijelo intenzivno raste, a mozak mora upiti mnogo informacija.

Kroz 5 dnevnih obroka, 3 glavna i 2 međuobroka, dobivamo energiju za cijeli dan pun izazova, zatim kalcij koji je važan za rast kostiju kod
djece i održavanje normalne koštane mase kod odraslih, a željezo i vitamini B skupine doprinose boljem pamćenju i koncentraciji.

Posljedice preskakanja obroka

Istraživanje znanja, stavova i navika u ishrani koje je kompanija Nestlé sprovela u okviru projekta Zdravo! na 2.199 učenika sedmih razreda iz 33 bh. škole pokazalo je kako njih svega 23% konzumira potrebnih pet obroka dnevno, 12% učenika ima manje od tri obroka dnevno, dok njih 7% ne unosi hranu kroz regularne obroke, već ima naviku da “stalno nešto jede”.

S druge strane, u srednjoj i zreloj dobi preskakanje obroka dovodi do pojačanog umora, neuredne probave i općenite slabosti organizma što može narušiti kvalitet života. Zdravo! je program edukacije đaka osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, kojim kompanija Nestlé nastoji da doprinese stasavanju zdravijih generacija.

Šećer, tačnije glukoza, osnovna je hrana za mozak. Šta se dogodi kada preskačemo obroke? Razina glukoze u krvi padne i postajemo umorni, dekoncentrisani i nervozni što utiče na obavljanje aktivnosti u školi, na poslu ili u slobodno vrijeme.

Osim umora i smanjene razine koncentracije, istraživanja pokazuju da osobe koja preskaču obroke imaju naviku prejedati se kada dođu kući što rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma, a svi znamo da pretilost vodi k težim bolestima poput dijabetesa ili srčanih oboljenja.

Znate li da je i za gubitak nakupljenih kilograma najbitnije ne preskakati obroke?

Preskakanje obroka usporava metabolizam, može izazvati bolove u trbuhu i glavobolju, te češće posežemo za slatkišima i gaziranim napitcima koji će brzo podići razinu šećera u krvi, i jednako brzo je spustiti što opet rezultira iscrpljenošću organizma.

Redovni obroci nam održavaju konstantnu razinu glukoze u krvi i ne osjećamo glad, probava nam dobro radi, a mozak je budan i spreman na učenje, razmišljanje i izvršavanje aktivnosti.

Počnite redovno jesti!

Nije lako promijeniti navike, no svakako imajte na umu da uključite sve članove porodice u taj proces – dobre navike koje steknete u što ranijoj dobi ostaju tu za cijeli život, zato je vrlo bitno uključiti i djecu u planiranje zdravih prehrambenih navika. Zaputite se zajedno u trgovinu i na tržnicu te počnimo!

1) Unaprijed smislite šta biste mogli kuhati svaki dan, a u nedostatku ideja poslužite se zabavnim aplikacijama koje vam pomažu u svakodnevnom planiranju jela – samo upišite namirnice koje već imate kod kuće I dobit ćete pregršt jednostavnih i raznolikih recepata.

2) Svaki dan doručkujte, a za pripremu kvalitetnog doručka potrebno vam je svega 5 minuta – probiotički jogurt pomiješajte s žitaricama od cijelog zrna, ubacite malo lješnjaka I svježeg voća i dobiti ćete odličan obrok za početak dana!

3) U frižideru je uvijek dobro imati namirnice poput svježeg povrća i mliječnih proizvoda koje lako možete iskombinirati s kvalitetnim mesom ili ribom.

4) Ručak ili užinu pripremite kod kuće – kvalitetan sendvič sa sirom i povrćem ili integralna tjestenina s tunom, tikvicom i maslinovim uljem neće vam oduzeti mnogo vremena, a možete je napraviti za cijelu porodicu.

5) Pijte dovoljno vode svaki dan, a voćne sokove i gazirane napitke zamiijenite limunadom u koju ćete dodati svježu mentu, nekoliko koluta svježeg krastavca kašičicu meda.