INZ za Dan srca

Prestanak pušenja, promjena navika, izbjegavanje stresa važni faktori u prevenciji

l_569173157b0f192dee7f6e8536233bf7

Priliku za kontrolu iskoristilo je više od 200 osoba

U atriju Shopping centra “Zenica” danas je obavljen kontrolni pregled u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica, a u povodu Svjetskog dana srca i pod motom “Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce”.

Priliku za kontrolu iskoristilo je više od 200 osoba. Uz info štand, mjeren im je krvni pritisak, holesterol i trigliceridi (lipidni status), te nivo šećera u krvi.

Magistrica nutricionizma Instituta za zdravlje i sigurnost INZ-a Maja Jonjić-Trifković zainteresovanima je radila analizu sastava tjelesne mase (Body mass index), te u skladu sa nalazom davala preporuke i savjete za postizanje optimalne tjelesne težine kao važnog faktora u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

– Važno je brinuti o svom zdravlju, naročito srcu, obzirom da su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrti u svijetu i u BiH, te da u svijetu od toga umire 18,6 miliona ljudi godišnje -rekla je rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a dr. Elma Kuduzović.

Kako je kazala, bitno je naglasiti da se te bolesti mogu prevenirati i današnji fokus je stavljen na riziko faktore, koji mogu doprinijeti pogoršanju i dodatno, fokus je na ranom otkrivanju riziko faktora kao što je visok krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi i holesterola i lipida.

– Volite svoje srce, čuvajte svoje srce i da svako od nas da doprinos jer zdravlje nam je na prvom mjestu. Kad smo zdravi, možemo dati doprinos svojoj porodici, društvu i državi – poručila je dr. Kuduzović.

Nutricionista INZ-a Maja Jonjić-Trifković istakla je da ishrana ima veliku ulogu u prevenciji hroničnih bolesti, pa i kardiovaskularnih. Pravilna ishrana je, uz prestanak pušenja i konzumacije alkohola, jedan od najznačajnijih faktora u prevenciji oboljenja srca.

– Današnji ubrzani tempo života i naša tradicionalna bosanska kuhinja, bogata zasićenim mastima, šećerima i ugljikohidratima, u prevenciji tih bolesti nemaju mjesta. Moramo reducirati i unos soli koji je, kod naših ljudi, znatno preko prosjeka. Puno se unosi suhomesnatih proizvoda, na našim prostorima, a to je sve faktor rizika i za hipertenziju i druga oboljenja – napomenula je Jonjić-Trifković, dodajući da je neophodno smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata i uopće – industrijski prerađene hrane kojoj se nerijetko ne znaju ni osnovni sastojci, a kamoli dodaci.

Nutricionistički stručnjaci preporučuju svježu, što manje obrađivanu hranu, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće u prirodnom obliku.

Obilježavanje Dana srca prilika je kad svi treba da stanemo, odbacimo svakodnevne probleme u jednom trenutku i pomislimo na svoje zdravlje odnosno na svoje srce.

– Može se mnogo toga prevenirati, možemo izbjeći mnoge neugodne zdravstvene situacije i iz tih razloga mi smo danas organizovali promociju da se vidi koliko su značajni faktori rizika za dobijanje kardiovaskularnih bolesti – istakla je načelnica Odjela za internu medicinu sa hemodijalizom KBZ-a prof.dr. Belma Pojskić.

Prestanak pušenja i promjena navika, dodala je, uz očuvanje “vlastitog psihičkog mira” odnosno izbjegavanje stresa, važni su faktori u prevenciji. Dodala je da je ‘poražavajuće što su političke opstrukcije onemogućile, više od dvije godine, izgradnju interventne kardiologije u KBZ’.

– To je veliki naš minus. U februaru 2020. smo imali sjajan projekt, imali obučene ljude, sve spremno. Naši pacijenti, naše osoblje – medicinske sestre i doktori, provode radno vrijeme u kolima hitne pomoći, transportujući pacijente sa akutnim infarktima prema kliničkim centrima gdje se rade te dijagnostičke metode. Mislim da u skoroj budućnosti, mi to moramo ispraviti da bismo imali što manje ljudi s invaliditetima, da bi se smanjila smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja – istakla je Pojskić, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

inz