Objavljena studija

Pretilost djece porasla tokom pandemije covida-19

dijete pretilost (1)

Studija u maju pokazala je slične rezultate nakon što su istraživači izmjerili BMI za oko 300.000 djece u dobi od 2 do 17 godina. U prosjeku se prevalencija pretilosti povećala za oko dva postotna boda, dosežući čak 15.4 posto

Nova studija, objavljena u petak u časopisu JAMA, pokazala je da je pretilost djece značajno porasla tokom pandemije covida-19.

“Najveća promjena dogodila se među djecom u dobi od 5 do 11 godina, u kojoj je indeks tjelesne mase (BMI) porastao za 1.57, a prevalencija pretilosti s 36.2 na 45.7 posto”, stoji u izvještaju o provedenoj studiji.

Neki stručnjaci izrazili su zabrinutost da će se to dogoditi kad je počelo provođenje nastave na daljinu. Djeci nedostaju određene dnevne tjelesne aktivnosti, poput nastave tjelesne i zdravstvene kulture, a razlike su i u obrocima koji se serviraju kod kuće i u školi. Sada je kod djece vidljivo značajno povećanje tjelesne težine koju će teško skinuti.

Studija u maju pokazala je slične rezultate nakon što su istraživači izmjerili BMI za oko 300.000 djece u dobi od 2 do 17 godina. U prosjeku se prevalencija pretilosti povećala za oko dva postotna boda, dosežući čak 15.4 posto.

“Ovo nije baby salo koje će samo nestati. Zato je alarmantno”, rekao je za The New York Times Brian Jessen, vodeći autor studije iz maja i pedijatar.

Preporuka nove studije je da se i dalje motri razvoj djece, odnosno raste li broj pretile djece i dalje, stagnira li ili počinje opadati, kako bi pružatelji zdravstvenih usluga mogli utvrditi koja bi intervencija bila potrebna za suzbijanje bilo kakvih dugoročnih učinaka.

Za studiju su korišteni podaci iz zdravstvenih kartona djece iz Južne Kalifornije, u omjeru 50 posto dječaka i 50 posto djevojčica.