Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Netflixov šokantan dokumentarac: Je li ovo dokaz da jedemo otrovnu hranu?

net

Nije tajna da prehrambena industrija ima tamnu stranu. U Netflixu su temu tretirali sa šest epizoda dokumentarne serije Rotten (Trulo), koji sudeći po najavamna više podsjeća na triler.

– Prehrambena industrija je na punom udaru. Kriza je globalna – čujemo u uvodnim scenama dokumentarca dramatičan glas naratora. – Naša tijela odbijaju hranu koju jedemo, ali čak i stručnjaci ne znaju šta se događa.

Kako su saopćili iz Netflixa, serija Rotten hranu tretira kao savršen zločin, pri čemu ulazi duboko u podzemlje proizvodnje hrane i otkriva korupciju, dimenzije problematike prehrambenog otpada i neposredne prijetnje za naše svakodnevne navike u ishrani.

– U svijetu u kojem su veliki lanci snabdijevanja sve više isprepleteni i konsolidirani, ova serija počinje na vašem tanjiru … i ide tragom novca do šokantnih posljedica – svjesno ili nesvjesno izazavne regulative, inovacija i čiste pohlepe”, najavljuje se u seriji koja će biti lansirana 5. januara ponuđačima online sadržaja.

Tim koji stoji iza Rottena je Zero Point Zero, produkcijska kuća koja je potpisana pod takve kulinarske TV hitove kao što su The Mind of a Chef, Parts Unknown Anthonyja Bourdaina i Bourdainov novi dokumentarni serija Wasted!

Ukratko, mogli bismo reći da je Rotten obratio temu korupcije u prehrambenoj industriji, pri čemu je svaka epizoda posvećena određenoj sirovini, odnosno industriji.

Tako je u prvoj pod nazivom “Lawyers, Guns and Honey” (pravnici, puške i med), pažnja usmjerena na “globalni biznis medom” i najozloglašeniju aferu s medom (tzv. Honeygate) kada su dva najveća američka proizvođača ilegalno uvozila kineski med pun antibiotika i aditiva, i prodavala ga kao vrhunski ekološki američki med.

U ostalim epizodama, koje se bave alergijama na hranu, uvozom kineskog bijelog luka, peradarsku industriju, mljekarsku industriju i ribarstvo, dokumentarac predstavlja užasavajuće uvjete u kojima rade profesionalci, masovne eksploatacije domaće radne snage i sveprisutno izigravanje kupca, kojemu, zbog svemoćnog dolara, prodaju sve toksičnije i kancerogenije proizvode.

– Lokalna proizvodnja i poljoprivreda nestaju, a kakva hrana će doći do vas, određuju profitne marže – navodi Rotten.

Autori serije upozoravaju da smo mi, milioni neinformrianih potrošača, glavni podstrekači i saučesnici u ovim prljavim poslovima.