Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

studija otkrila

Previše vremena provedenog ispred ekrana uzrok je debljanju djece i mladih

dijete mobitel

Prema studiji koju su proveli istraživači Instituta Samfundet Folkhalsan, previše vremena provedenog ispred ekrana izaziva visok indeks tjelesne mase kod djece i mladih osoba

Rezultati finskog istraživanja su pokazali da postoji povezanost između vremena provedenog ispred ekrana i indeksa tjelesne mase, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema studiji koju su proveli istraživači Instituta Samfundet Folkhalsan, previše vremena provedenog ispred ekrana izaziva visok indeks tjelesne mase kod djece i mladih osoba.

Rezultati istraživanja su pokazali da previše vremena provedenog ispred ekrana u djetinjstvu kasnije dovodi do visokog indeksa tjelesne mase u adolescenciji.

Elina Engberg, vođa istraživanja, izjavila je da je studija jasno pokazala da više od četiri sata provedena ispred ekrana tokom vikenda uzrokuje gojaznost kod djece i mladih.

“Znamo da djeca mnogo više vremena provode pred ekranima tokom vikenda, ali, s druge strane, imaju i više vremena da budu fizički aktivni. Ranija istraživanja su se fokusirala na cijelu sedmicu, a mi smo poseban fokus stavili na vikende“, kazala je Engberg.

Istraživači su u saradnji sa Univerzitetom u Helsinkiju posmatrali vrijeme provedeno ispred ekrana i tjelesnu masu kod više od 5.000 djece tokom trogodišnjeg perioda.

Djeca, koja su na početku studije imala 11 godina, a na kraju studije 14, odgovorili su koliko sati slobodnog vremena su proveli koristeći kompjuter ili gledali televiziju.

Studija je također pokazala da mladi ljudi više vremena provedu ispred ekrana nakon što iz djetinjstva pređu u period adolescencije.