Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

idealan za ljeto

Prevrnuti voćni kolač za koji vam ne treba ni jedna kašika šećera

kolac (1)

Treba vam nešto slatko, nešto brzo i nešto domaće? Onda imamo sjajan recept za vas!

Imamo recept za fantastičnu štrudlu od trešanja!

SASTOJCI:
120 g maslaca
2 žlice meda
2 žlice limunovog soka
200 g trešanja
250 g integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
3 jaja
2 šalice jogurta
korica jednog limuna

PRIPREMA:

Uklonite koštice iz trešanja. Pećnicu upalite na 200 stepeni pa sa kašikom maslaca premažite kalup. U posudi pomiješajte, kašiku meda i dvije kašike limunovog soka. Kombinaciji dodajte dvije kašike otopljenog maslaca i očišćene trešnje pa ubacite na dno kalupa. Stavite u pećnicu i pustite da se peče oko pola sata, dok se trešnje ne karameliziraju i počnu se stvarati mjehurići.

U posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim u sredini napravite rupu i dodajte razmućena jaja, jogurt, koricu jednog limuna i ostatak otopljenog maslaca. Dobro povežite sastojke kako se ne bi pojavile grudice pa prebacite smjesu na trešnje koje su se prethodno ispekle. Stavite u pećnicu i pustite da se peče oko 45 minuta. Preokrenite i izvadite iz kalupa.

Prije posluživanja ohladite desetak minuta, piše ordinacija.hr.