Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 16 godina dekriminizirali droge, rezultati su mnoge šokirali

lisabon

Portugal je početkom ovog stoljeća imao velike probleme s drogom i kriminalom. Uprkos velikom broju policajaca (435 na 100.000 stanovnika – 9. u svijetu) i žestokom ratu protiv droga, ovisnost među stanovništvom o teškim drogama je rasla, a s njom i kriminal. 1999. godine ovisnici o heroinu činili su 1 posto ukupnog portugalskog stanovništva, a zemlja je imala najveću stopu smrtnosti od AIDS-a povezanog s ovisnošću o drogama u Evropi.

Vlada više nije znala šta učiniti da zaustavi taj trend, pa su povukli vrlo kontraverzan i jedinstven potez – dekriminalizirali su sve droge. Od 2001. godine, korištenje ni posjedovanje niti jedne vrste droga, od marihuane do heroina, nije krivično djelo niti podliježe pravnom sankcioniranju. Droge i dalje nisu legalne (dakle, nisu službeno dopuštene), nego se ovisnike upućuje u zdravstvene institucije po pomoć u borbi protiv ovisnosti.

U velikoj većini slučajeva kad je neko uhvaćen s drogom, bio ovisnik ili diler, biva nekažnjen.

“Pomislili smo da će to biti bolji način kako dovesti taj problem pod kontrolu”, objasnio je kreator reforme portugalskog zakona o drogama Joao Goulao u intervjuu 2013. godine za Der Spiegel.

“Krivično gonjenje ovisnika očito nije funkcioniralo.”

Danas, 16 godina nakon dekriminalizacije droga Portugalci nisu požalili jer život je osjetno promijenjen. Infekcije HIV-ov povezane s drogama pale su za 90 posto, smrtnost povezana s drogama im je druga najniža u Evropskoj uniji.

Samo troje od milion ljudi umire godišnje od predoziranja, dok ih na nivou EU na milion stanovnika umire 17.

Broj odraslih koji su probali droge se smanjio, a broj mladih koji puše “sintetičku marihuanu” (koja je legalna, ali može biti izrazito opasna) je u Portugalu najniži među zemljama EU.

Stopa ubistava u Portugalu je sada 1 ubistvo godišnje na 100.000 stanovnika dok je u SAD-u peterostruko veća. Stopa silovanja je 4 na 100.000 stanovnika godišnje ili 7 puta manje nego u SAD-u. Po stopi nasilnog kriminala Portugal je 69. u svijetu i 10 puta mirniji od SAD-a.

Na Svjetskom indeksu mira, koji mjeri razne parametre uključujući kriminal, samoubistva, ovisnost i drugo, Portugal se ove godine našao na visokom 3. mjestu u svijetu (iza Islanda i Novog Zelanda) kao najmirnija država u Evropskoj uniji.