Prijedorčanin napravio automobil “na struju” (VIDEO)

auto

Prijedorčanin Predrag Dabić prvi je u RS-u napravio automobil “na struju”. Ovaj automehaničar, zajedno sa kolegama s posla, u vozilo staro 35 godina ugradio je 12 akumulatora.

Sada traži odgovor na pitanje – kako registrovati ovo jedinstveno prevozno sredstvo.

Da prašina ne bi prekrila očuvano vozilo iz 1982. godine, prijedorski automehaničar Predrag Dabić, udahnuo mu je novu dušu, javlja RTRS.

– Izvadili smo motor. Ostalo je dovoljno mjesta da smjestimo osam akumulatora pod haubu, smjestili smo još četiri akumulatora ispod gepeka u neku kutiju. I to je to otprilike. Auto je zadržao istu težinu kada smo izvadili motor i stavili akumulatore, sve se ponaša isto, sve performase ima kao i prije – istakao je Dabić.

Ovo vozilo ne samo da se ne čuje, već za njegovo pokretanje nije potrebno ni kvačilo.

Za pokretanje vozila ne treba ključ, dovoljno je samo dodati gas. Dostiže maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat, a sa napunjenim baterijama može preći 80 kilometara. U odnosu na potrošnju goriva, košta drastično manje, a najveći problem je registracija.

– Za nekih 80 kilometara ne može potrošiti.Јja sam nešto računao ispod marke struje. Auto je tehnički 100 posto ispravan, mogao bi proći sve tehničke preglede. Јedino imamo problema oko te papirologije zato što u našem zakonu još uvijek ne postoji električno auto. Radimo na tome da ga regularno registrujemo, da se vozimo – dodao je Dabić.

Ovo nije prva inovacija Predraga Dabića. Prije nekoliko godina od automobila je napravio gliser, za kojeg je vrlo brzo pronašao kupca. Kaže, automobili na struju su budućnost, prije svega, zbog ekoloških i ekonomskih prednosti.