Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radioterapija

Primjena naprednih tehnologija protiv karcinoma u bolnici Acibadem– Altunizade

bolnica Acibadem– Altunizade

Uz pomoć uređaja TomoTherapy, doktori u bolnicama Acibadem tokom jedne sesije mogu obaviti dva postupka. Također, doktori tokom jedne sesije tretmana mogu liječiti veliko područje zahvaćeno karcinomom, kao što je slučaj kod pacijenata s karcinomom mozga ili kičme

Efikasno liječenje malignih tumora, smanjeno ili minimalno vrijeme liječenja, bolja zaštita zdravog tkiva. To su, ukratko, performanse novih uređaja kojima trenutni pacijenti klinika Acibadem imaju pristup. Dostupni su u najnovijoj bolnici Acibadem Altunizade, od marta 2018.

Prof. dr. Meriç Şengöz, specijalista za radioterapiju u bolnici Altunizade, je podijelio neke od informacija o tome kako neki od uređaja za radioterapiju s najboljim performansama funkcionišu i zašto pacijenti moraju završiti bilo koju terapiju koju započnu. Prof. dr. Meriç Şengöz je također govorio o prednostima radioterapije: „Trenutno na području radioterapije radimo s novim tehnologijama koje su značajno napredovale u proteklih 10 godina. Novi uređaji se pojavljuju svake godine, i uz njihovu pomoć smo ostvarili bolje rezultate kod liječenja pacijenata oboljelih od karcinoma, poboljšali smo njihov očekivani životni vijek i kvalitet života. Dugoročno, primjena novih metoda liječenja može kontrolisati razvoj tumora i smanjiti nuspojave klasične radioterapije.“

Također je izjavio da se u klinikama Acibadem tehnologija konstantno poboljšava. „Već radimo sa Truebeam STX, linearnim akceleratorima visoke preciznosti, i nudimo pacijentima visokokvalitetno liječenje. Ali također imamo i najnoviju tehnologiju, kao što je uređaj TomoTherapy, koji kombinuje tomografiju s linearnim akceleratorom.”

Uz pomoć uređaja TomoTherapy, doktori u bolnicama Acibadem tokom jedne sesije mogu obaviti dva postupka. Također, doktori tokom jedne sesije tretmana mogu liječiti veliko područje zahvaćeno karcinomom, kao što je slučaj kod pacijenata s karcinomom mozga ili kičme. To je značajan korak u za bolje liječenje komplikovanijih slučajeva, u kojima je bilo potrebno više sesija liječenja koje su obično nosile određene rizike za osjetljiva područja kao što je kičma.

U Acibademu je jedna od vrhunskih tehnologija Gammaknife (gama-nož), koja se uspješno primjenjuje u mnogim slučajevima. Ali postoji i novi uređaj, Gammaknife Icon, koji je dostupan u novoj bolnici Altunizade. Gammaknife Icon koji se sastoji iz CT uređaja s integrisanom konusnom zrakom, pomaže ljekarima ne samo pri izvođenju tokom jedne sesije, veći i pri liječenju pacijenta tokom do 5 sesija bez štete po okolna zdrava tkiva.

Prof. dr. Meriç Şengöz je također izjavio da postoje mnoge osobe koje vjeruju da radioterapija nije najbolje rješenje. Međutim, ako se primjenjuje pravilno, na prilagođen način i pravovremeno, predstavlja moćno oružje u borbi protiv karcinoma.