Princ Philip u 96. godini povlači se iz javnog života

princ Philip

Princ Philip, britanski vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabethe II, imaće svoj posljednji javni angažman u srijedu, prije nego što okonča kraljevsko učešće u javnim događajima, koja obavlja od 1952. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Princ Philip, koji je i generalni kapetan Kraljevske mornarice, sastaće se sa vojnicima na paradi, koja će označiti kraj njihovog marša u humanitarne svrhe dugačkog 2.768 kilometara. Biće to 22.219. i posljednje samostalno učešće 96-godišnjeg princa na javnim događajima.

Philip je namjeru da odstupi sa javnih nastupa objavio u maju 2017. godine.

“Princ Philip neće prihvatiti nove pozivnice za posjete i angažmane, premda i dalje može odlučiti da s vremena na vrijeme prisustvuje određenim javnim događajima“, navodi se u saopštenju iz Buckinghamske palate.

U junu ove godine Philip je bio na liječenju zbog infekcije, koja je nastala iz prethodnog stanja. Princ je primljen u bolnicu tri puta u devet mjeseci od decembra 2011. do augsta 2012. godine, a 2015. je proveo 11 dana u bolničkoj postelji zbog infekcije mokraćnog mjehura.

Kraljica Elizabetha i princ Philip 20. novembra ove godine proslaviće 70 godina braka.