Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prinčevi William i Harry angažovali kipara za statuu princeze Diane

diana princeza34

Britanski prinčevi William i Harry angažovali su poznatog kipara Iana Rank-Broadleya za izradu statue njihove majke, princeze Diane, saopštila je Kensingtonska palača, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rank-Broadley, čiji se radovi pojavljajuju na britanskim kovanicama od 1998. godine, će izraditi statuu princeze Diane do 2019. godine.

Statua će biti postavljena u javnom vrtu nekadašnjeg doma princeze Diane, u palači Kensington u Londonu.

U zajedničkoj izjavi britanski prinčevi su naveli da je stutua prikladan i vječni poklon njihovoj majci.

Prinčevi William i Harry, koji su u vrijeme majčine smrti imali 15 i 13 godina istakli su da su ih dotakle ljubazne riječi i sjećanja drugih na Dianu, posebno ove godine kada je obilježena 20. godišnjica njene smrti.

Tada bivša supruga prijestolonasljednika princa Charlesa, velška princeza Diana poginula je u saobraćajnoj nesreći u noći 31. augusta 1997. godine u Parizu.

S njom je stradao i njen tadašnji partner, egipatski biznismen Dodi Fayed. Te noći par je napustio pariski hotel “Ritz” oko ponoći, a vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparazzima, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u stub tunela.

Sahranu princeze pratile su 2,5 milijarde ljudi širom svijeta.

Od zaruka s princom Charlesom, humanitarnog rada i neobične harizme, princeza Diana plijenila je pažnju svjetske javnosti, a smatraju je jednom od najpopularnijih i najfotografisanijih žena svijeta.