Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanost u Vijećnici

Princu Albertu II od Monaka uručeno priznanje “Ključ Grada Sarajeva”

kljuc grada (1)

Princ Albert II od Monaka izrazio je zadovoljstvo zbog boravka u Sarajevu i, kako je rekao, impozantnoj obnovljenoj zgradi Vijećnice

Na svečanosti održanoj danas u sarajevskoj Vijećnici, princu Albertu II od Monaka dodijeljeno je priznanje “Ključ Grada Sarajeva”, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je uručio “Ključ Grada Sarajeva” princu Albertu, rekao je kako je velika čast i privilegija imati u Sarajevu ovako važnog gosta.

“Grad Sarajevo nastavlja svoje aktivnosti kada je u pitanju međunarodna saradnja. U protekle četiri godine smo aktivno radili na tome da Sarajevo vratimo na ono mjesto kojemu pripada. Jako smo puno vremena i energije uložili kako bi imidž Sarajeva popravili na međunarodnom planu i kako bi nastavili razvijati dobre odnose s našim pobratimskim gradovima”, poručio je Skaka, te dodao:

“Čast i privilegija je ovo važno priznanje dodijeliti princu Albertu i vjerujem da će dobri odnosi između dvije države i između dva grada biti nastavljeni u periodu koji je pred nama”, poručio je Skaka.

Princ Albert II od Monaka izrazio je zadovoljstvo zbog boravka u Sarajevu i, kako je rekao, impozantnoj obnovljenoj zgradi Vijećnice. Rekao je kako Vijećnica predstavlja feniks grada Sarajeva koji se izdigao iz pepela nakon jednog teškog perioda.

“Predstavlja mi veliku čast činjenica da mi je danas uručeno priznanje “Ključ Grada Sarajeva” na ovom simboličnom mjestu”, poručio je princ Albert.

Zahvalio je gradonačelniku Skaki i svima koji su učestvovali u organizaciji sinoćnje ceremonije otvorenja obnovljenog Olimpijskog muzeja, te je izrazio zadovoljstvo imao priliku sinoć vidjeti i sve sačuvane artefakte muzeja.

“Mogu kazati da je to bilo vrlo emocionalno za sve, svakako i za mene. Mislim da to na najbolji način simbolizuje da sport i olimpijske vrijednosti mogu nadjačati sve prepreke i poteškoće a istovremeno i biti odličan simbol mira”, poručio je princ Albert.

Pohvalivši organizaciju prošlogodišnjeg EYOF-a koji je održan u BiH, princ Albert je rekao kako je i to pokazatelj da nove generacije nastavljaju pratiti olimpijske vrijednosti.

“Volio bih da mogu više sati i više dana u Sarajevu, ali sam sigurna i znam da ću se sigunro vratiti i da ćemo zajedno proslaviti neke nove uspjehe”, zaključio je princ Albert II od Monaka.

FOTO: D. B./Fokus.ba

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić je princu Albertu uručio prigodan poklon, a ceremoniji su prisustvovali i članovi Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je ranije donijelo odluku da priznanje “Ključ Grada Sarajeva” dodijeli princu Albertu II od Monaka.

Pod pokroviteljstvom princa Alberta II, EYOF 2019 u Monacu proglašen je akcijom godine, koja je učinila značajne korake naprijed u primjeni diplomatije kroz sport, što je imalo značajne efekte na promociju bh. sporta u međunarodnim krugovima i dokaz da Sarajevo i BiH mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je obrazložio da dolazak u Sarajevo i podrška princa Alberta II ima nemjerljiv značaj za promociju bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH, koji je i sam više puta naglašavao da je sport idealna prilika za promociju mira i približavanje zajednica.

Učestvovao je na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. godine kao član nacionalne bob momčadi. Član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. godine i predsjednik Monegaškog olimpijskog odbora.

“Ključ Grada Sarajeva” dodjeljuje se za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti Grada i BiH na međunarodnom planu.

FOTO: D. B./Fokus.ba

Skaka je naglasio da je dodjela priznanja “Ključ Grada Sarajeva” kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i očuvanje i promociju mira.

“Smatram da princ Albert II zaslužuje da mu se dodijeli priznanje “Ključ Grada Sarajeva” koji simbolizira trajnu vezu Grada i građana Sarajeva s dobitnikom ovog priznanja”, rekao je Skaka.

Dobitniku priznanja “Ključ Grada Sarajeva” uručuje se priznanje izrađeno u obliku ključa, uz koje se dodjeljuje Povelja. Priznanje “Ključ Grada Sarajeva” uručuje dobitniku gradonačelnik Grada Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.