Život i zdravlje

tomislavgrad

Pripremali radove na lokalnoj saobraćajnici pa pronašli groblje iz srednjeg vijeka

25/05/2022

Naglasio je kako grobovi nisu otvarani te će ih pregledati stručnjaci iz oblasti arheologije i antropologije

Prilikom izvođenja pripremnih radova na proširenju lokalne saobraćajnice u Tomislavgradu koja povezuje naselja Kongoru i Borčane pronađeno je staro kameno groblje koje datira između 13. i 15. stoljeća.

Kameni predmeti koji izgledaju kao grobovi pronađeni su pored lokalne saobraćajnice ispod historijske delmatske gradine na Libu nadomak najpoznatijeg mitskog lokaliteta u prošlosti ovog kraja, kazao je Feni kustos Franjevačkog muzeja “fra Jozo Križić” u Tomislavgradu i arheolog Stipan Dilber, dodavši da je spomenuti lokalitet nekoliko puta bio devastiran te da su se na njemu znali pronaći razni unikatni povijesni predmeti.

Naglasio je kako grobovi nisu otvarani te će ih pregledati stručnjaci iz oblasti arheologije i antropologije.

“Historiju grobova istražit će arheolozi i antropolozi iz BiH i Hrvatske koji su već informirani o navedenom nalazištu”, rekao je Dilber, naglasivši pritom da bi se prema prvim preliminarnim istraživanjima moglo raditi o groblju iz kasnog srednjeg vijeka.

Kustos Franjevačkog muzeja dalje je naveo kako će Općina Tomislavgrad uvesti arheologe u predistražne radnje za proširenje ceste.

Time će se, po njemu, zaštititi i sačuvati kulturna i historijska baština ovog područja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.