Prirodni fenomen: Ostala trudna dok je već bila u drugom stanju

pri_57953729-e1509191536349

Žensko tijelo je čudo, a iako je trudnoća u trudnoći rijetkost, ipak je moguća.

Jessica Allen iz Californije bila je surogat majka. Otkrila je za New York Post da je tek nakon poroda blizanaca saznala da je jedno od njih njezino biološko dijete. Uprkos korištenju kondoma, ona i njezin muž začeli su bebu nakon što je prošla in vitro oplodnju.

Ta pojava poznata je i kao superfetacija i ekstremno je rijetka. Događa se kada se dodatno jajašce otpusti iz jajnika tokom trudnoće i oplodi. To je, jednostavnije rečeno dvostruka trudnoća.

U trudnoći je ovulacija “na pauzi”, no u vrlo rijetkim slučajevima ona se dogodi i moguća je oplodnja.

Kada žena ostane trudna, njezino tijelo prolazi kroz proces otpuštanja hormona koji će zaustaviti ovulaciju i spriječiti “dvostruku trudnoću”.

Na vratu maternice stvara se sluzni čep koji priječi spermi da dopre do jajašca, a mijenja se i stijenka maternice kako se embrij ne bi mogao “usaditi”.

U slučajevima trudnoće u trudnoći, proces zaustavljanja ovulacije se nije dogodio iz nekog razloga. Obje bebe imaju vlastitu amnionsku vrećicu. Također, one su različite dobi i njihov razvoj se razlikuje jer su začete u različito vrijeme. Unatoč tome, rizici prilikom poroda su prilično mali. No u većini slučajeva mlađa beba rodi se prerano ili ranije jer je obično medicinski potrebno inducirati porod ili ih poroditi carskim rezom.

Liječnici i ginekolozi iznimno su oprezni prilikom dijagnosticiranja superfetacije. Ona se ne smatra normalnom za ljude, iako takvih slučajeva ima. Karakteristična je za druge sisavce, poput mačaka i zečeva, piše Elite Daily.