Život i zdravlje

Prirodni lijekovi koji otklanjaju bol

02/06/2015

Kašalj, začepljenje sinusa i glavobolja sastavni su dio sezonskih prehlada, virusa i gripa.

Umjesto da odmah posegnete za lijekovima poput sirupa, tableta i drugih, smanjite tegobe uz pomoć prirodnih lijekova.

Mažuranom protiv kašlja

Čaj, limun i med važan su trio u borbi protiv prehlada. Međutim, ako vas boli grlo i muči neumoran kašalj pomoći će vam i ako u ustima progrgljate zagrijanu običnu vodu u koju ste dodali dvije do tri kapi esencijalnog ulja mažurana – tvrdi slavni američki ljekar Fred Peskatore.

Mentol protiv začepljenih sinusa

Ukoliko imate problema sa začepljenjem sinusa, a posebno tokom zimskih mjeseci, nabavite ovlaživače prostora. Začepljene sinuse, sa druge strane, provjereno otvaraju gelovi na bazi mente, koje možete namazati na predio grudi, ili staviti kapljicu tačno ispod nosa.

Lavandom protiv glavobolje

Osjećate li početak glavobolje – udisanje lavandinog ulja opustiće napete mišiće u ramenima i smanjiti bolove. Novija istraživanja pokazuju da će pojavu jakih migrena kod osoba koje od njih pate smanjiti svakodnevno uzimanje 48 grama biljke butterbar (lat. Petasites hybridus) iz porodice tratinčica

Jogom protiv nesanice

Jedna američka studija pokazala je da svakodnevno izvođenje joge smanjuje nesanicu kod osoba treće životne dobi. Ispitanici su izvodili različite vježbe iz joge u trajanju od šest mjeseci tokom kojih su zaspali 10 minuta ranije i spavali sat vremena duže svake noći od osoba istih godina koje se nisu bavile ovom aktivnošću.

Ledom protiv upale mišića

Fred Peskatore tvrdi da su u nekim slučajevima najjednostavniji recepti protiv bolova – najbolji. Da biste spriječili jaku bol u mišićima nakon vježbi u teretani, američki ljekar predlaže ledene obloge na nadražene mišiće. U smanjivanju boli pomoći će i brza ledena kupka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.