Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Think pink

Priručnik za ishranu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke promoviran u Sarajevu

karcinom dojke – prirucnik

Epidemiološki podaci govore da je karcinom dojke najčešće dijagnosticirano maligno oboljenje i najčešći uzrok smrtnosti od malignih oboljenja među ženama, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Procjenjuje se da svakih 15 sekundi jednoj ženi u svijetu bude dijagnosticiran karcinom dojke

“Priručnik za ishranu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke” autorica Emine Maleškić i Sanite Maleškić Kapo, specijalista nutricionizma promoviran je u Sarajevu u organizaciji “Think pink – zajedno smo jedno”. Namijenjen je pacijentima koje se liječe od karcinoma dojke i svim onima kojima je dijagnosticirana bolest. Publikacija je također namijenjena članovima porodice, prijateljima i osobama koje će pružati pomoć, njegu i podršku oboljelom u toku njegovog liječenja i oporavka. Priručnik za ishranu pacijenata/pacijentica oboljelih od karcinoma dojke ima za cilj da riješi dileme i pruži odgovore na najčešća pitanja i probleme vezana za ishranu, koji mogu predstavljati poteškoće oboljelima i njihovim porodicama.

Pacijentima moraju biti dostupne stručne i naučno utemeljene informacije koje će dobiti od stručnjaka – ljekara, farmaceuta i nutricionista. Direktorica organizacije “Think pink – zajedno smo jedno”, Nela Hasić:

“Tokom dugogodišnjeg rada uvijek nam je bio cilj olakšati i pomoći ženama koje se susreću sa teškom dijagnozom. Svjesni činjenice koliko ishrana utiče na ukupno stanje našeg organizma, a naročito osoba čiji je organizam oslabljen bolešću, teškim tretmanima i hemoterapijom odlučili smo uključiti se u pripremu, publiciranje i distribuciju priručnika. Ovo je samo početak aktivnosti kojima ćemo govoriti o važnosti zdrave ishrane u procesu oporavka osoba oboljelih od karcinoma dojke.”

Autorica Emina Maleškić, specijalistica nutricionizma govori kako se zapravo „rodila“ ideja za izradu priručnika:

“Pohađajući specijalistički studij Nutricionizma na Univerzitetu u Sarajevu, postala sam svjesna činjenice da na području Balkana ne postoji jedan ovakav priručnik koji bi pacijenticama oboljelim od karcinoma dojke služio kao vodilja u ishrani. Već tada sam znala šta će biti tema i područje istraživanja, te je upravo moj specijalistički rad, na temu „Evaluacija prehrambenih navika i provođenja nutritivne terapije oboljelih od karcinoma dojke“ bio polazna osnova za izradu priručnika. U istraživanju su učestvovale članice udruženja oboljelih od karcinoma dojke iz cijele Bosne i Hercegovine, u rekla bih najtežem trenutku za nauku, za provođenje jednog ovakvog istraživanja, a to je period pandemije kada nije bilo jednostavno doći do podataka i provesti istraživanje ove vrste. Upravo zbog toga, moram izraziti ogromnu zahvalnost udruženju Think pink – Zajedno smo jedno, koje je, na čelu sa Nelom Hasić i omogućilo izdavanje ovog priručnika.“

Epidemiološki podaci govore da je karcinom dojke najčešće dijagnosticirano maligno oboljenje i najčešći uzrok smrtnosti od malignih oboljenja među ženama, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Procjenjuje se da svakih 15 sekundi jednoj ženi u svijetu bude dijagnosticiran karcinom dojke.

Autorica Sanita Maleškić Kapo, specijalistica nutricionizma:

“Nakon dijagnosticiranja bolesti većina pacijenata želi pridonijeti svome izlječenju. Prvo čega se sjete i na što mogu sami uticati jest njihova ishrana. No, tada se suoče s pitanjima na koja ne znaju sami odgovoriti: “Kako se trebam hraniti? Koje namirnice smijem konzumirati? Trebam li uzimati dodatke ishrani?” U želji da što bolje podnesu liječenje, održe svoj imuni sistem u dobrom stanju i zaštite zdrave stanice ili povećaju šansu za uništenje malignih stanica, pacijenti često na svoju inicijativu ili zbog uticaja članova porodice, prijatelja, medija te raznih internetskih portala, posežu za raznim i mnogobrojnim dodacima ishrani koji katkad nisu prikladni za njih s obzirom na dijagnozu i vrstu liječenja. Stoga je upravo edukacija i savjetovanje pacijenata oboljelih od karcinoma dojke o ishrani, ali i adekvatnoj upotrebi raznih dodataka ishrani kroz jedan ovakav priručnik od izuzetne važnosti za dobre ishode liječenja.”

Priručnik se nalazi u paketićima koje smo i ove godine pripremili za svaku novooperisanu ženu u Bosni i Hercegovinu, a bit će distribuiran i kroz mrežu Udruženja Think pink u čitavoj Bosni i Hercegovini, te kroz Centre za dojku u našoj zemlji.