Bugojansko lovište: Od medvjeda i vepra, do jelena i fazana

lovci bugojno (2)

Sama riječ “lovstvo” stanovnike Bugojna asocira na vrijeme u kojem je ova općina, nakon Beograda i Brijona, bila omiljena destinacija predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Poznato je, naime, da je Tito prvi put došao u Bugojno 1968. i da je ovaj grad posjetio sedamnaest puta, odnosno da je u njemu proveo oko stotinu šezdeset dana.

U vilama na Koprivnici i Gorici održavao je sastanke s brojnim dužnosnicima, a slobodno vrijeme provodio loveći divljač u lovištu, koje je bilo jedno od najpoznatijih u Evropi.

Uspomene na vrijeme koje je ostavilo neizbrisiv trag za lovstvo i, općenito, razvoj Bugojna često su teme lovačkih priča, dok se uporedo čine napori da se očuva divljač koja je, svojom brojnošću i raznovrsnošću, uvijek privlačila ljubitelje lova i prirode.

– Prošla godina je za naše članove bila veoma uspješna, iako smo saglasnost da možemo gospodariti autohtonom populacijom divljači dobili tek prvog oktobra – kazao je Feni predsjednik LD “Koprivnica” Mustafa Bašić.

Dodaje da su članovi ovog društva za pola lovne sezone uspjeli realizirati predviđeni plan odstrjela divljači, te da je analiza podataka o izvršenju lova pokazala povećan broj pojednih vrsta divljači u lovištu.

-To samo potvrđuje da su uzgojne-tehničke mjere, koje kontinuirano provodimo u lovištima, dale pozitivne efekte – dodao je.

Naglasio je, također, da je u završnoj fazi formiranje lovišta na području Srednjobosanskog kantona, kojem se nadaju članovi lovačkih društava u svim općinama toga kantona.

-U tom slučaju, pravili bismo dugoročne, desetogodišnje planove, i postizali još bolje rezultate u svim segmentima gospodarenja – kazao je.

Ističe da će se iduće godine navršiti sedamdeset godina rada lovačkog društva u Bugojnu nakon Drugog svjetskog rata, te da se tragovi postojanja organiziranog lova u toj općini vežu za period od prije 121 godinu.

-Danas imamo 368 aktivnih članova raspoređenih u trinaest sekcija, od kojih svaka ima svoj lovni revir kojim bi trebala da gospodari na način kako je to utvrđeno donesenim propisima i pravilima – istaknuo je.

Zaključuje, na kraju, da je sadašnji fond divljači u Bugojnu bogat i raznovrstan, te da lovcima može ponuditi nezaboravna iskustva i druženja.

-Uz medvjeda, divlju svinju, vuka i velikog tetrijeba, tu su još neke vrste divljači kao što su srneća divljač, lisica, zec, kuna, jazavac, sve vrste pernate divljači, šakal, divlja mačka i druge – naglasio je predsjednik Lovačkog društva “Koprivnica” Mustafa Bašić.