“Prljave misli”, nauka tvrdi, mogu poboljšati seksualni život

fantazije1

Ne postoji osoba na svijetu koja barem jednom nije imala neku seksualnu fantaziju. Ugodno sanjarenje s erotskim potencijalom može nas razveseliti i opustiti, ali i stvoriti nam puno brige.

Mnogi smatraju da su seksualne fantazije izdaja odnosa s partnerom, pogotovo ako uključuju seks s nekim drugim, što je slučaj u 98 posto muških i 80 posto ženskih maštarija, piše časopis Journal of Sex Research.

[pull_quote_right]Možda je najbolje primijeniti politiku “nemoj pitati, neću ti reći” i zadržati svoje maštarije za sebe[/pull_quote_right]

Nedavno istraživanje potvrđuje da je seks s osobom koja nije njihov partner jedna od deset najčešćih maštarija. Istraživanje je također pokazalo da većina žena svom partneru neće otkriti o kome maštaju.

Budući da su seksualne maštarije toliko česte, možda vam se čini da možete partneru priznati o kome maštate, no to vam se može obiti o glavu.

Partnerima je ponekad teško shvatiti da su maštarije samo maštarije, a da ono što se dogodilo u njima ne bismo htjeli ostvariti. Ako priznate partneru da maštate o nekoj poznatoj osobi, svom šefu, svom bivšem ili još gore, njegovom najboljem prijatelju, on bi se mogao osjećati ugroženo i ljubomorno.

Isto vrijedi i za žene. Ubrzo bi ste mogli biti suočeni s optužbama za prevaru, a sve zbog nekoliko zabavnih ideja.

Možda je najbolje primijeniti politiku “nemoj pitati, neću ti reći” i zadržati svoje maštarije za sebe. Što su maštarije neobičnije, mogu više izgubiti na tome kad ih se otkrije nekome. Stvarnost nekad može uništiti zabavnu priču i tajni svijet koji ste stvorili kako bi ste se ponekad izgubili u njemu.

[pull_quote_center]Studija provedena na 800 muškaraca i 700 žena, pokazala je da se muškarci u maštarijama više posvećuju dijelovima tijela ili samom činu seksa, dok je ženama zanimljivija priča koju stvore[/pull_quote_center]

Ako odlučite da vaša maštarija treba zaživjeti, to neće biti to, jer će na nju uticati okolina, partnerove ideje ili vaš osjećaj da se dobar dio maštarije izgubio u stvarnosti.

Fantazije koje stvarate s partnerom s druge strane mogu biti zabavne, potrebno ih je samo dobro osmisliti, razgovarati o priči, radnjama i riječima kojima ćete označiti kad vam je dosta.

Solo maštarije zahtijevaju najmanje truda, a istraživanja pokazuju da maštanje može poboljšati seksualni život i postati zdrav i poželjan dio seksualnog života. Fokus fantazija ionako je više na nama, nego na osobi s kojom se u mašti seksamo. Tokom maštarije možete biti bilo ko, što vam može pružiti smirenje nakon naporne svakodnevice.

fantazije

Neki ljudi ne žele otkriti maštarije za koje misle da su politički nekorektne ili u kojima su oni podčinjeni, a iako su im uzbudljive, nemaju nikakvu namjeru ostvariti ih. Bilo da ih koriste tokom masturbacije ili seksa, neke brine da su njihove maštarije čudne ili perverzne, no činjenica je da ljude uzbuđuju različite stvari.

Studija provedena na 800 muškaraca i 700 žena, objavljena prošle godine u časopisu Journal of Sexual Medicine, pokazala je da se muškarci u maštarijama više posvećuju dijelovima tijela ili samom činu seksa, dok je ženama zanimljivija priča koju stvore. Teško je doduše utvrditi koliko je to tačno, jer niko ne zna sa sigurnošću jesu li ispitanici potpuno iskreno priznali o čemu maštaju.

Davnih 1960-ih feministička novinarka Nancy Friday počela je istraživati ženske maštarije, a potom je napravila slikovite kompilacije muških i ženskih fantazija. Njena prva knjiga “My Secret Garden” dokazala je da žene razmišljaju o seksu i to puno. Među fantazijama koje je objavila bila je i ona žene koja je maštala o seksu njenog partnera s njenom prijateljicom, dok ona posprema kupljene namirnice.