dr Vladimir Krivokuća

Problem erektilne disfunkcije je sve češći, urolog savjetuje kako je liječiti i spriječiti

Dr Vladimir Krivokuca

Erektilna disfunkcija (u narodu poznata više kao impotencija) je poremećaj kada muškarac ne može postići ili održati erekciju do završetka seksualne aktivnosti, a koji se ponavlja u dužem vremenskom periodu (npr. tokom posljednjih 6 mjeseci)

Iako erektilna disfunkcija sve češće pogađa i muškarce mlađeg životnog doba, priča o njoj se još uvijek gura pod tepih i predstavlja problem koji se pokušava riješiti samo privatno, u četiri zida, bez traženja stručne pomoći.

Piše: dr Vladimir Krivokuća, urolog

Uvriježeno je mišljenje da je erektilna disfunkcija posljedica samo starenja. I jeste tačno da se učestalost ovog stanja povećava s godinama, ali sve je češća pojava da od nje pati i mlađa populacija muškaraca, čak već od 30. godine života.

Erektilna disfunkcija (u narodu poznata više kao impotencija) je poremećaj kada muškarac ne može postići ili održati erekciju do završetka seksualne aktivnosti, a koji se ponavlja u dužem vremenskom periodu (npr. tokom posljednjih 6 mjeseci).

Okidač: Praktično rečeno, erektilna disfunkcija može biti posljedica nekih bolesti ili faktora poput uvećenja prostate, dijabetes melitusa, hipertenzije, kardioloških bolesti, gojaznosti, smanjene fizičke aktivnosti i drugih. Medicinski posmatrajući, muško seksualno uzbuđenje predstavlja složen proces koji uključuje centralni nervni sistem (mozak, nerve), hormone, emocije, mišiće i krvne sudove i zato su psihološki problemi poput stresa, umora ili uznemirenosti česti uzroci ovog poremećaja, pogotovo kod muškaraca mlađe životne dobi.

Nije rijetko da je kombinacija fizičkih i psihičkih faktora upravo okidač za nastanak ovog problema.

Erektilna disfunkcija značajno utiče na kvalitet života pojedinca i partnera, te treba pronaći način da se ovaj problem prevaziđe. Statistike kažu da kod većine muškaraca ona nastaje kao rezultat nezdravog načina života, pa je promjena životnih navika od velike važnosti. Prestanak pušenja, umjereno konzumiranje alkohola, izbalansirana ishrana bogata antioksidansima, te oslobađanje od stresa (sport, muzika i sl.) jesu adekvatni savjeti koji bi trebali postati način života.

“Dr Google”: Danas, kada je veliki broj informacija dostupan na internetu, a traženje zdravstvenih savjeta preko „ dr Googla“ nikada popularnije, i sami muškarci na ovaj način često traže riješenje i savjete za impotenciju, te posežu za neprovjerenim terapijama i tako se izlažu dodatnom riziku po zdravlje. Jedino ispravno rješenje jeste otvoren razgovor sa zdravstvenim radnikom, ljekarom ili farmaceutom koji će dati pravi savjet i ponuditi adekvatno rješenje, jer uzrok impotencije može biti različit, i svakoj se osobi treba pristupiti individualno.

Bitno je apelovati da se ovaj problem ne može liječiti preko interneta jer posljedice takvog liječenja mogu izazvati kontra efekat. Posebno treba naglasiti da se lijekovi za erektilnu disfunkciju ne smiju kupovati preko interneta, jer nisu registrovani, a samim tim ni kontrolisani. Potrebno je voditi računa i kod kupovine dodataka ishrani preko interneta, jer i oni moraju proći određene kontrole. Iz tog razloga je važno da se svi preparati za erektilnu disfunkciju nabavljaju u apotekama, gdje će farmaceuti pružiti sve potrebne informacije uključujući i mjere opreza, kontraindikacije, način korištenja, doziranje i tako dalje, a u slučaju ozbiljnog problema uputiti osobu ljekaru. Erektilnu disfunkciju mogu uzrokovati i lijekovi koji se koriste za liječenje nekih drugih oboljenja, i o ovome treba otvoreno pričati sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

Iako većina studija nije pokazala značajniju učinkovitost biljnih preparata u tretmanu impotencije, postoji određeni broj namirnica, poznatijih kao afrodizijaci koji mogu povećati seksualnu želju ili uticati na bolje opšte stanje organizma, pa samim tim i seksualni odnos. Namirnice za koje se smatra da su afrodizijaci jesu: čokolada, crno vino, ljute paprike, orasi, đumbir i slične.

Tretman: Ukoliko je, ipak, potreban medikamentozni tretman, potražite pomoć ljekara, obratite se svom farmaceutu. Na tržištu postoje registrovani i kontrolisani lijekovi za tretman erektilne disfunkcije, koji su dostupni samo u apotekama i može vam ih propisati vaš ljekar. Jedini odobreni lijekovi za tretman erektilne disfunkcije su lijekovi poput tadalafila, sildenafila, varedenafila. Istog su mehanizma djelovanja, ali između njih postoje razlike u smislu dužine djelovanja i potentnosti (npr. tadalafil ima najduže djelovanje), zatim interakcija sa hranom i lijekovima (hrana može da smanji učinkovitost sildenafila) i druge važne informacije koje se tiču njihove bezjednosti i primjene. Oni ne utiču na libido, oni samo poboljšavaju erektilnu funkciju i za njihovo djelovanje je potrebna seksulna stimulacija. Ne smiju ih koristiti osobe koje su skoro preležale srčani infarkt ili imaju teška kardiološka oboljenja. Sve su ovo informacije koje vam treba pružiti vaš ljekar ili farmaceut. Ne treba se stiditi tražiti pomoć od stručnjaka jer pomoć postoji, samo je treba tražiti na pravom mjestu.

Erektilna disfunkcija može biti i predznak za neka druga ozbiljnija oboljenja čijim ranim otkrivanjem se mogu spriječiti dalje posljedice, što je još jedan razlog zbog kojeg treba da se javite urologu ako se prvi put suočavate sa problemom impotencije.

Ponekad su najveće prepreke u glavama ljudi i zato je važno ne gurati probleme pod tepih i ne praviti tabu teme o zdravlju. Na kraju, poruka je jednostvna, ukoliko se prepoznaju simptomi erektilne difunkcije obratite se urologu, koji će uraditi potrebne pretrage i odrediti adekvatnu terapiju kako bi prevazišli ovaj problem i poboljšali kvalitet života.