Prodaje se slika Da Vincija za 100 miliona dolara

salvator mundi slika333

Salvator Mundi, posljednja slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vincija, čija vrijednost se procjenjuje na oko 100 miliona dolara, bit će prodata na aukciji u novembru u New Yorku, javlja Anadolu Agency (AA).

Slika će prije aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Franciscu, Londonu i New Yorku. Naziv slike “Salvator Mundi”, što u prevodu znači “Spasitelj svijeta”, predstavlja Isusa kao spasitelja svijeta. Riječ je o umjetnini koja je nastala oko 1500. godine i smatra se iznimnim djelom koje se do sada nalazilo u jednoj privatnoj kolekciji. Na slici se nalazi Isus, odjeven u kaftan u plavoj i crvenoj boji dok u jednoj ruci drži kristalnu kuglu.

Do danas je sačuvano oko 20 Da Vincijevih djela, koja se nalaze u muzejima ili kolekcijama institucija. Posljednja od njih je “Salvator Mundi”, koja je bila u vlasništvu osobe čiji identitet predstavnici galerije Christie's nisu željeli otkriti. Međutim, poznato je da se radi se o kolekcionaru iz Evrope.

Leonardo da Vinci bio je italijanski slikar, arhitekt, kipar, mislilac, matematičar i inžinjer. Njegova djela “Posljednja večera” i “Mona Lisa ” spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse.