Prokoško jezero postaje sve veća bh. turistička atrakcija (FOTO)

prokosko jezero 8

Smješteno na planini Vranici, nedaleko od Fojnice Prokoško jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju za ljubitelje svježeg zraka i prirode, javlja Anadolu Agency (AA).

Male drvene kuće utkane u jedinstven krajolik i zeleni pejzaž Prokoškog jezera svojevrsni su kutak raja skrivenog od gradskih gužvi i buke.

Kao takvo postaje sve popularnije odredište ljubitelja prirode i turista iz različitih dijelova svijeta.

Posjetiocima ne smeta ni činjenica da do jezera moraju preći 16 kilometara makadamskog puta, niti što u većini objekata nema struje.

Kušati pravu bosansku pitu koju spremaju vrijedne ruke mještanki te šetnja u prokoškom zelenilu mami sve više turista, a posebno onih iz arapskih zemalja, Turske i Austrije.

Fatima Bureković je jedna od mještanki koje po narudžbi pravi pite i tradicionalna bosanska jela za posjetioce na Prokoškom jezeru.

U razgovoru za Anadolu Agency 53-godišnja Bureković je kazala da u selu živi od udaje, ali da tokom zime boravi u Fojnici jer uvjeti u selu ne dozvoljavaju cjelogodišnji boravak na obali jezera.

“Zimi sam u Fojnici. Prokoško je dio moje duše, a svakog turistu dočekujem kao člana rodbine“, kazala je Bureković.

Ibrahim Softić naglašava kako je čist zrak i gostoprimstvo mještana najvažnije bogatstvo koju Prokoško jezero ima.

“Nekada je ovdje bilo samo 12 kuća i ljudi su se bavili stočarstvom, a sada ih je tu oko 300. Sezona nažalost traje svega četiri mjeseca, od maja do septembra“, kazao je Softić i dodao da bi elektrifikacija sela znatno unaprijedila ponudu za turiste.

Smješteno na nadmorskoj visini od 1.636 metara, Prokoško jezero je i dom brojnih endemskih biljnih vrsta te je interesantno i brojnim domaćim i stranim istraživačima.