Život i zdravlje

Can Gurbuz

Promjena načina života i ishrana mogu spriječiti rak dojke

29/10/2021

Upozorio je i na konzumaciju grickalica u večernjim satima, navodeći kako štete hormonskom sistemu. Preporučio je večerati u ranim satima i što manje konzumirati hranu prije spavanja

Rak dojke može se spriječiti promjenom načina života i ishrana, tvrdi Can Gurbuz, direktor turske Fondacije za borbu protiv raka dojke, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U posljednjih 25 godina primijetili smo da se učestalost raka dojke u Turskoj povećala otprilike trostruko. Jedan od najvažnijih razloga za ovo povećanje su promjene u našem načinu života i ishrani”, rekao je Gurbuz u razgovoru za Anadolu Agency povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke.

Turski ljekar ističe da osobe u visokorizičnim grupama uvođenjem pravih promjena mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke za 50 posto.

“Vaša ishrana utiče na rizik od razvoja raka dojke. Pripremljena hrana posebno povećava rizik kroz transmasti i neke hemikalije koje sadrže”, rekao je Gurbuz.

Ističući da prekomjerna konzumacija crvenog mesa također povećava rizik od raka dojke, dodao je da neke supstance koje potiču od estrogena i antibiotici koji se koriste tokom uzgoja ovih životinja mogu povećati rizik.

Upozorio je i na konzumaciju grickalica u večernjim satima, navodeći kako štete hormonskom sistemu. Preporučio je večerati u ranim satima i što manje konzumirati hranu prije spavanja.

Neaktivnost je također jedan od važnih faktora za razvoj raka, rekao je Gurbuz, podstičući ljude na vježbanje jer, kako je kazao, redovno vježbanje pomaže ljudima da se nose sa stresom.

“Stres je jedan od faktora koji povećava rizik od raka dojke. Stres potiskuje vaš imuni sistem, povećavajući rizik od razvoja raka”, kazao je, dodavši i da je rizik od raka dojke neznatno povećan kod žena sa porodičnom istorijom raka dojke.

Ističući važnost redovnih mamografskih pregleda, ovaj turski ljekar napominje da je rana dijagnoza mamografijom zaista spasonosna.

“U društvu postoji uobičajena zabluda o mamografiji – izloženost zračenju tokom mamografije povećava rizik od raka dojke. Ovo je lažno uvjerenje”, dodao je Gurbuz.

Istakao je da su u liječenju raka napravljeni veliki pomaci zahvaljujući novorazvijenim lijekovima.

“Još nemamo metod skrininga koji bi bio tako efikasan kao mamograf. Iako je ulestakist raka dojke u populaciji porasla, broj umrlih od raka dojke značajno se smanjio”, rekao je Gurbuz, dodajući da redovne mamografije za skoro svaku ženu stariju od 40 godina značajno smanjuju stopu smrtnosti od raka dojke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.