Život i zdravlje

Promjene kod muškarca kad postane tata

16/02/2016

Muškarac se mijenja nakon što postane otac, zaključci su nekolicine studija provedenih na ovu temu.

I dok je poznato da su majke prirodno “opremljenije” za njegu i zaštitu bebe zbog određenih hormona kojima bivaju izloženi u trudnoći i tokom poroda, studije su otkrile da ih muškarci razvijaju u procesu odgoja djeteta.

Liječnici su dokazali i da se mijenja njihova struktura mozga, odnosno da se povećava količina sivih stanica u centrima odgovornim za kontrolu hormona, emocionalnog procesuiranja, pamćenja i odlučnosti.

Evo nekoliko načina na koje se promjene manifestiraju kod novopečenih očeva.

1. Muškarac prestaje biti gadljiv “preko noći”
Ako ga je pomisao na čišćenje kose iz odvoda umivaonika prije bacala u opravdani očaj, dobro je znati da ga očinstvo “liječi” od bilo kakve vrste gadljivosti. Svakodnevno mijenjanje pelena i podrigivanje nakon hranjenja samo su neke od aktivnosti zbog kojih se više ne obazire na tjelesne izlučevine.

2. Postaje jutarnji tip osobe
Novopečeni tata pozdravio se s noćnim izlascima i maratonima uživanja u video igrama do ranih jutarnjih sati. Baš kao mama, koristi svaku priliku za san, a ustaje onda kada to čini i beba – obično u cik zore. Ovi znakovi otkrivaju hoće li biti dobar tata.

3. Prestaje biti izbirljiv kod izbora hrane
Redovna konzumacija hrane nakon rođenja djeteta za mnoge obitelji postaje nedostižan cilj. Roditelji prestaju zajedno objedovati, već to čine u smjenama – mama pazi bebu dok tata jede i obratno. Jede se s nogu, s bebom u rukama, a topao obrok obično se konzumira samo onda kada se “stigne” nešto podgrijati u mikrovalnoj pećnici.

4. Očevi više cijene “male stvari”
Majke znaju da kad je 99,9 posto nečije pažnje usmjereno na nov život i njegove potrebe, i najmanja odstupanja od takvog rasporeda izazivaju ushit. Odlazak na bakomat, u trgovinu ili kod liječnika bez bebe postaju jednako mjerljivi događaji kao nekadašnji odlasci u kino ili noćni klub. Što je tata angažiraniji u odgoju djeteta, to više počinje cijeniti male stvari.

5. Postaje organiziraniji
Odlazak u park s bebom zahtijeva opremljenost i vještinu profesionalnog organizatora vjenčanja. Nikud se ne može krenuti bez kolica, pelena, vlažnih maramica, kreme za lice za zaštitnim faktorom, dekice, hrane, odgovarajuće obuće i odjeće… Dijete uglavnom treba mnogo stvari. Ne čudi stoga što svakodnevna briga o djetetu unapređuje i poboljšava organzacijske sposobnosti kod majki i očeva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.