na lokaciji Bijele Vode

Promocija zdravlja i očuvanja prirode u Nacionalnom parku “Drina”

l_b7d5a2b8bc3d353f37e13d1112f10928

Direktor tog nacionalnog parka Radomir Pavlović kazao je da ova manifestacija predstavlja promociju zdravlja i očuvanja prirode te najavljuje da će biti realizirano i niz drugih projekata s tim ciljem

U organizaciji Nacionalnog parka “Drina” Srebrenica, na lokaciji Bijele Vode otvorena je manifestacija branja srijemuša, koja će trajati do 1. maja, a predstavljena je i brošura o ljekovitom bilju i šumskim plodovima u Nacionalnom parku “Drina”.

Direktor tog nacionalnog parka Radomir Pavlović kazao je da ova manifestacija predstavlja promociju zdravlja i očuvanja prirode te najavljuje da će biti realizirano i niz drugih projekata s tim ciljem.

-Radimo projekte promocije zdravog života u Nacionalnom parku ‘Drina’ i promovišemo sve ono što nudi priroda. Naš cilj je da zaživi ova lokacija koja je nekada bila značajna za stanovništvo. Želja nam je da obnovimo Planinski dom i da imamo smještajne kapacitete za turiste. Pozivam ljubitelje prirode da češće koriste ove lokacije – kazao je Pavlović.

Nacionalni park “Drina“ je jedinstven u pogledu diverziteta. Na tom prostoru raste značajan broj endemičnih, reliktnih i rijetkih biljnih vrsta, što doprinosi vegetacijskoj i ekosistematskoj raznolikosti.

U tom nacionalnom parku rastu različite vrste ljekovitog bilja: trava Iva, smilje, gavez, neven, gorki pelin, bokvica, kantarion, divlja kamilica, kopriva, crni i bijeli sljez, čičak, srijemuš i žalfija.

Pored ljekovitog bilja, mogu se pronaći i šumski plodovi šipak, trnjina, ribizla, divlja malina i kupina, kleka, šumska jagoda, brusnica, glog, borovnica, vrganj, rujnice, smrčak, lisičarka, divlji šampioni, crna truba i zova.