Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronađen lijek koji “briše” loša sjećanja

badmemories

Zamislite kad biste mogli zaboraviti na najružnije stvari koje su vam se desile u životu. Za vojnika to bi značilo da ga više ne bi progonile najgore slike s ratišta.

Za filmskog kritičara, brzo bi nestalo sjećanje na loš film. Za žene nestale bi gorke uspomene na propale veze.

The New York Post piše kako svi pretpostavljamo da su sjećanja vjerno snimanje naših života pohranjeno u mozgu, zauvijek i nepromjenjivo. Izgleda da ne mora biti tako. Naučnici su utvrdili da se sjećanja mogu mijenjati.

Formiranje memorije izaziva fizičke promjene u mozgu, to je veliko otkriće neuroznanstvenika i dobitnika Nobelove nagrade Erica Kandela sa Univerziteta Columbia.

Kada se stvara sjećanje, rastu sinaptičke veze između neurona u mozgu. A svaki puta kada se prisjećamo nekog događaja, on se iznova pohranjuje u memoriji kao na kompjuteru i u procesu arhiviranja se modificira.

Holandska profesorica Merel Kindt pronašla je način kako izbrisati emocionalnu tjeskobu povezanu s lošim sjećanjima bez brisanja sjećanja. Radeći s ljudima koji se boje paukova, uočila je da kada im je davan lijek propranolol nakon za njih vrlo neugodnog susreta s paucima, oni su slijedeći put mogli pristupiti tom stvorenju bez straha.

Vjeruje se da lijek mijenja način na koji se sjećanje nanovo posprema u mozgu. Ali koji je cilj manipuliranja memorijom? Biti će moguće liječiti ljude sa post-traumatskim sindromom i ti bi bila uistinu velika stvar. I to vrlo skoro.