Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronađen način kako zaštiti najlonke od pucanja

najlonke

Dvije trećine žena uništi najlonke već nakon prvog nošenja. Ovisno o mjestu gdje su pukle, ili se krpaju npr. lakom za nokte ili završe u smeću, pokazalo je istraživanje. Da bi postale otpornije na trganje, treba ih staviti u zamrzivač prije prvog nošenja i ostaviti preko noći. Koliko je to zaista učinkovito iskušala je Antonia Hoyle, novinarka Daily Maila.

Kaže kako postoji teorija da temperature ispod nule jačaju tkaninu. Hladnoća tako djeluje na molekule u nitima da nakon vraćanja na sobnu temperaturu one postaju otpornije i neće se tako lako potrgati kako bi inače. Antonia je nove najlonke namočila u hladnoj vodi, stavila u vrećicu pa u duboko smrzavanje.

Drugog dana dočekao ju je komad leda u kojem su se nazirale najlonke. Trebalo je osam sati da se odlede, a nakon toga su izgledale sasvim normalno kao i prije. Navukla ih je i osjetila pod prstima kao da su niti u njima deblje nego prije. Ona tvrdi da su zaista postale otpornije na pucanje. Kaže da je impresionirana.

Novinarka je isprobala još nekoliko teorija kako produljiti vijek najlonkama – sprejanje lakom za kosu, trljanje sapunom, stavljanje rukavica na ruke tijekom oblačenja da ih ne zahvati suha koža ili nokat, trljanje nogu puderom za djecu itd. Ali, jedino se metoda s dubokim zamrzavanjem pokazala zaista dobrom.