Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronašao blago Vikinga vrijedno dva miliona funti

derek-mclennan
FOTO: independent.co.uk

Entuzijasta Derek McLennan pronašao je do sada najveće blago Vikinga zatrpano u Škotskoj čija je vrijednost procijenjena na oko dva miliona funti.

McLennan je otkopao kolekciju rijetkih vikinških predmeta iz desetog vijeka u Dumfries i Gallowayu na jugozapadu Škotske.

Među stotinjak pronađenih predmeta nalaze se srebrne narukvice i broševi, zlatan prsten i kršćanski krst.

McLennan je blago predao Službi zaduženoj za umjetnine pri Ministarstvu finansija.

Zvaničnik britanskih vlasti David Harvie istakao je da su pronađeni predmeti od izvanrednog međunarodnog značanja i da je to jedno od najvažnijih otkrića u Škotskoj.

Vlasti su donijele odluku da bi pronađeni predmeti trebalo da budu predati Nacionalnom muzeju Škotske na izlaganje ukoliko McLennanu može da isplati 1,98 miliona funti za pronađeno blago.

Britanski dnevnik “Indipendent” ističe da za razliku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se pronađeni predmeti dijele između pronalazača i vlasnika zemljišta, u Škotskoj se dozvoljava da onaj ko je otkrio zadrži pun iznos dobijen za otkrivene dragocijenosti.

Iz Nacionalnog muzeja Škotske saopšteno je da je blago jedinstveno, jer se na jednom mjestu nalaze razni predmeti koji ukazuju na “prethodno nepoznate povezanosti” između ljudi širom Evrope tokom 10. vijeka.

“Imamo rok od šest mjeseci da prikupimo 1,98 miliona funti da bi dobili ovo jedinstveno blago i da osiguramo da bude izloženo i budućim generacijama”, istakao je direktor Nacionalnog muzeja Škotske Gordon Rintoul.