Život i zdravlje

"znak poremećaja pileta"

Provjeravate li jesu li pileća prsa “prošarana” bijelim trakicama?

14/01/2019

Svakako bi bilo bolje izbjegavati takve komade mesa ako imate izbor

Bijelo, odnosno, pileće meso mnogima je čest izbor kada je meso u pitanju. Poznato je da jepileće meso dobar izvor proteina, ali i aminokiseline triptofan koja oslobađa osjećaj ugode.

Zbog toga se preporučuje kao prirodni antidepresiv, odnosno, ako se osjećate potišteno, konzumacija pilećeg ili purećeg mesa povisit će nivo seratonina u mozgu i poboljšati raspoloženje.

Osim zbog poveće količine proteina, bijelo meso odličan je izbor i za one koji pokušavaju izgubiti neželjene kilograme jer sadrži tek 165 kalorija na 100 grama mesa bez kože.

Ipak, na nešto biste morali obratiti pažnju kada kupujete pileća prsa, a to su bijele trake po njima. Vjerovatno ste dosada mislili kako to malo “masnoće” na njima nije ništa strašno, no nije riječ o tome, već o nečem sasvim drugom.

Pile uzgajano u masovnim uzgajivačnicama tretira se tako da u kraćem vremenu postane veće i teže s više mesa, a takvo meso na sebi ima više bijelih trakica nego meso uzgojeno u domaćem okruženju. Te bijele trake karakteriziraju se kao “znak poremećaja pileta”, odnosno poremećaja njihove mišićne mase te je meso s više bijelih traka, u slobodnom prijevodu, manje zdravo, piše Mirror.

Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da je meso s bijelim trakama manje kvalitetno meso i sadrži znatno viši postotak masnoće, čak 224 posto više masti.

Doduše, naučnici ističu kako takvo meso nema negativan utjecaj na zdravlje ljudi koji konzumiraju meso “prošarano” s više bijelih trakica, ali svakako bi bilo bolje izbjegavati takve komade mesa ako imate izbor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.