Život i zdravlje

Prva transplantacija glave obavit će se 2017. godine

12/09/2015

Italijanski doktor Sergio Canavaro zajedno sa kineskim kolegom Ren Xiaopingom će u decembru 2017. godine izvesti prvu transplantaciju glave nad tridesetogodišnjakom iz Rusije koji pati od rijetke bolesti zvane Werding-Hoffman sindrom.

Ovaj projekat prvi put je najavljen 2013. godine a čovjek koji je volontirao da bude prvi pacijent je Rus Valery Spiridonov.

“Najvažnije od svega jeste da će se desiti nakon niza testova i dodatnih eksperimenata prije nego se uđe u operacionu salu”, kazao je Spiridonov za Russia Today.

Canavaro je objasnio zbog čega uključuje i kineskog kolegu.

“Kina želi da bude dio projekta zato što hoće Nobelovu nagradu. Žele se zakucati na vrh naučne galaksije, tako da je ovo nova ‘svemirska trka'”, kazao je italijanski hirurg.

Mnogo medija je ranije špekulisalo o datumu i timu koji će raditi operaciju, ali ništa nije bilo potvrđeno. Ono što je nepoznanica jeste odakle će dolaziti donator torza, ali je poznato da će to biti pacijent koji je doživio moždanu smrt, a čije je tijelo zdravo.

Operacija će koštati 11 miliona dolara, a održat će se na Harbin Univerzitetu medicine u Kini, a trajat će 36 sati.

Nakon okončanja operativnog perioda, pacijent će se uspavati i staviti u vještačku komu na mjesec dana. Poslije buđenja, u tijelo će mu biti ubrizgane materije koje će spriječiti da novo tijelo i glava odbace jedno drugo.

Što se ostalih detalja tiče, naznačeno je da će novi torzo i glava Rusa biti spojene biološkim ljepilom i koncima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.