Prve ovogodišnje zoo bebe u “Pionirskoj dolini”

eland antilopa – pionirska

Ako je suditi po prinovama – bebama životinja kojih je s prvim proljetnim danima sve više u “Pionirskoj dolini”, u ovom zoo vrtu slijedi vesela i vrlo bogata sezona.

Sastavni dio ovog rekreatvno-zabavnog centra čini i zoološki vrt – dom brojnih životinjskih vrsta koje potiču iz svih krajeva svijeta. U zadnjih sedam dana zoo vrt je bogatiji za nekoliko prekrasnih “bebica” eland antilopa, lama, patuljastih koza, lemura, saopćeno je iz KJKP “Park”.

Nakon zimskog boravka u zatvorenim štalama svojih nastambi, cjelodnevnoj njezi i medicinskoj zaštiti, za hranioce i veterinare “Pionirske doline” najveća nagrada su upravo prinove, odnosno zdravi, prekrasni mladunci rođeni prije svega pet, odnosno šest dana.

Kod eland antilopa prva ovogodišnja “beba” rođena je s malim rogovima i zbog toga je pokupila simpatije uposlenika u odnosu na svoju mlađu sestru koja još uvijek zavisi od pomoći majke i nije spremna upoznati svijet mimo tople štale. Reaguje na dječiju graju koja dopire s obližnjih dječijih igrališta, ali još uvijek, kao ni njen brat nije spremna boraviti na prohladnom proljetnom zraku.

Za razliku od njih mala, crna-bijela, čupava i razigrana lama, najmlađa u svom stadu, jako uživa u tom statusu i koristi svu pomoć “svojih roditelja”, ali i “rođaka” iz skupine. Ona je već upoznala svoj dom, obišla s mladim lamama svaki kutak otvorenog dijela svoje nastambe, uživala u igri u sijenu, u zelenoj travi, u blatu, pa čak i snijegu.

Već je navikla i na pažnju i njegu hranilaca i veterinara, a iako još uvijek nije spremna za konzumaciju hrane “svojih starijih rođaka” prepoznaje hranioce u njihovim radnim odijelima i s ostalim lamama se raduje kada ih vidi da s posudama prepunim mekinja i toplog obroka prilaze njihovoj nastambi.

Slična situacija je i u nastambi škotskog goveda, koji dijeli prostor sa stadom patuljastih koza. Jarići kojima je ovo prva zima uopšte se ne plaše svojih velikih, čupavih, rogatih i pola tone teških sustanara nego čak njihov odmor i preživanje koriste za trku po njihovim leđima, a ogromna tijela za skrivanje od malo starijih koza, ali i radoznalih pogleda djece koja ovih dana dolaze u “Pionirsku dolinu”.

Živo je i veselo i objektu “majmunarnik s terarijem” u kojem su trenutno najmlađi članovi dvoje prekrasnih mladunaca lemura.

Mada već u kategoriji “tinejdžera” i dalje, baš kao i kad su bili bebe, najinteresantniji su svakom posjetiocu, a svojih nestašluka ne štede ni ogromnu bou koja odmara u svom domu preko puta njih, ni “stražare” merkate koji su “na dužnosti” zbog svakog njihovog skoka, ni kajmana koji još uvijek spava na polici iznad toplog radijatora, ni kornjače na “banjskom tretmanu”.

Njihove graje možda su ipak najmanje pošteđeni makaki majmune čija družina, zbog činjenice da ih od lemura dijeli samo staklena pregrada, jedva čekaju više sunca i ljepših dana pa da mogu izaći u otvorene dijelove svojih nastambi i odmoriti se od razigranog skakutanja, penjanja i neprestalne utrke mlađahnih lemura po zanimljivom drvenom namještaju njihovog doma.

Svi oni koji žele upoznati nove, najmlađe stanovnike-bebe eland antilopa, lama, patuljastih koza, ali i mlade lemure mogu posjetiti “Pionirsku dolinu” koja je za posjetioce otvorena svaki dan od 08.00 do 18.00 sati.