Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi moderni Britanci imali su “tamnu i crnu kožu”

glava dna

Prvi moderni Britanci, koji su živjeli prije oko 10.000 godina, imali su “tamnu i crnu kožu”, navodi se u najnovijoj DNK analizi najstarijeg ljudskog skeleta pronađenog u Britaniji.

Ostaci poznati kao “muškarac iz Cheddara” pronađeni su prije oko 100 godina u pećini Gaf u klisuri Cheddar u Somersetu. Intenzivna debata razvila se oko porijekla ovog muškarca jer je živio ubrzo nakon što su prvi naseljenici prešli iz kontinentalne Evrope u Britaniju na kraju posljednjeg ledenog doba.

Današnji ljudi bijelog britanskog porijekla su potomci ove populacije, piše list “Guardian”.

DNK analizom utvrđeno je da je muškarac iz Cheddara imao plave oči i veoma tamnu, skoro crnu boju kože i tamnu kovrdžavu kosu.

Ovo otkriće ukazuje da su se geni svjetlije kože raširili među evropskim populacijama dosta kasnije nego što se prvobitno mislilo i da boja kože nije uvijek bila vezivana za geografsko porijeklo na način na koji se to vidi danas.

Tom Butt, arheolog iz Prirodnjačkog muzeja, rekao je da ovo pokazuje da su današnje imaginarne rasne kategorije moderne konstrukcije koje uopšte nisu primjenjive na prošlost.

Yoan Dieckmann, biolog sa Univerziteta Londona, rekao je da veza koja se ističe između onoga što je “britansko” i “bijele boje kože” nije nepromjenjiva činjenica.

“To se mijenja i uvijek će se mijenjati”, rekao je on.

DNK analizom utvrđeno da je ovaj muškarac bliskoistočnog porijekla, što ukazuje da su njegovi preci nekada napustili Afriku, prešli na Bliski istok, a kasnije na zapad u Evropu, prije nego što su prešli kopneni most koji je povezivao Englesku sa kontinentalnom Evropom.

Danas oko deset odsto britanskog stanovništva “bijelog” porijekla može da se poveže sa ovom drevnom populacijom.

Naučnici vjeruju da je populacija koja je živjela u Evropi razvila svjetliju kožu vremenom jer blijeda koža apsorbuje više sunčevnih zraka, što je neophodno za proizvodnju vitamina D.

Naučnici su uspjeli da rekonstruišu lice muškarca iz Cheddara i utvrdili su da je on bio lovac-skupljač, da je vjerovatno izrađivao oštrice i sječiva od kremena za klanje životinja i koristio rogove za obradu harpuna za lov na ribu i izradu luka i strijele.