Psiholozi otkrili najčešće greške koje rade roditelji dječaka

roditelji djeca
Foto: Unsplash

Roditelji često vrše pritisak na dječake da se moraju baviti sportom, što može loše utjecati na njihovo samopouzdanje, pogotovo ako ih sport ne zanima ili im dobro ne ide

Roditelji se već od njihove najranije dobi trude dječake odgajati da budu čvrsti i jaki, ali psiholozi upozoravaju kako često nesvjesno rade određene greške koje mogu negativno utjecati na njih u pubertetu, ali i u odrasloj dobi.

Kako donosi Your Tango, jedna od najčešćih grešaka jest očekivanje da dječaci već od najranije dobi budu emocionalno čvrsti i ne pokazuju emocije kao djevojčice.

Kako objašnjavaju psiholozi, čak ni najposvećeniji roditelji ne shvaćaju da su uvijek spremni zagrliti djevojčice kad su tužne, ali pokušavaju odvratiti svoje sinove od istih tih emocija. Naglašavaju da dječaci, jednako kao i djevojčice, imaju duboka emocionalna iskustva i da nije dobro da im se govori da ne smiju biti tužni.

Vršenje pritiska

Još jedna od grešaka koje roditelji često rade kada je riječ o odgoju dječaka jest vršenje pritiska na njih da budu izvrsni u sportu. Iako svi jako dobro znamo da je sport sjajan za zdravlje, naročito za djecu, on ipak nije za svakoga.

Kako objašnjavaju psiholozi, roditelji često vrše pritisak na dječake da se moraju baviti sportom, što može loše utjecati na njihovo samopouzdanje, pogotovo ako ih sport ne zanima ili im dobro ne ide.

Roditelji također griješe kada svoje dječake uče da se ne smiju bojati određenih stvari niti javno pokazivati svoje strahove. Psiholozi savjetuju da roditelji razgovaraju sa svojim sinovima i jasno im objasne da se i oni, baš poput djevojčica, smiju bojati i to priznati. To jača njihovo samopouzdanje, kako u najranijoj dobi, tako i kasnije kad odrastu, prenosi Index.